Ostatnio u nas dużo szparagów. Jako że sezon w pełni korzystamy i dorzucam je do prawie każdej potrawy. Zachciało mi się więc kanapki. Z łososiem wędzonym i oczywiście niezrównane jajko sadzone chociaż jajko w koszulce też byłoby ok. I fakt że żółtko spływa po palcach nie wywiera na mnie absolutnie żadnego wrażenia... Jest przepysznie!Inny pomysł na kanapkę ze szparagami:Składniki (na dwie kanapki):2 kromki chleba (u mnie żytni)łosoś wędzony w kawałku4-5 szparagów2 jajkałyżeczka masłaszczypiorekoliwa do skropienia - u mnie olej lnianyWykonanie:Chleb opiecz w tosterze. Skrop go oliwą. Rozłóż łososia. Szparagi pozbaw twardych końcówek i ugotuj najlepiej na parze. Na rozgrzana patelnię wrzuć masło a gdy się rozpuści jajka. Smaż jajka do momentu aż białko będzie ścięte a żółtko płynne. Na kanapkę rozłóż szparagi i jajko. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!