Wykonanie
Na święta zrobiłam bardzo duży zapas wiejskich
jajek. Z
jajkami u mnie jest tak jak z
pomidorami: mam na nie ochotę wtedy, gdy wiem, że są naturalne i zdrowe. Chyba organizm sam wie, co dobre :)Wykorzystuję więc możliwości, jakie mam i dlatego powstała dzisiejsza jajecznica, powiedziałabym że w odświętnej wersji :)Śniadanie w postaci jajecznicy (z
jajek od bardzo szczęśliwych kur, których światem jest podwórko z trawą, żwirkiem, i prawdziwym ziarnem) pachnącej
wędzonym łososiem i
szpinakiem - co Wy na to ? Dla mnie - pyszne.
Składniki na 1 osobę :2
jajka1 plaster
wędzonego łososia10-15 listków
świeżego szpinaku1 łyżeczka
masłapieprz do smaku
szczypiorekPrzygotowanie :Plaster
łososia dzielę na spore kawałki. Na patelni rozgrzewam
masło i wrzucam umyte i osuszone liście
szpinaku z bardzo małą szczyptą
soli. Smażę je przez pół minuty, po czym zdejmuję na ręcznik papierowy do odsączenia. Na
masło pozostałe na patelni wrzucam
łososia i od razu wbijam
jajka, lekko mieszając smażę jajecznicę do pożądanej konsystencji. Na talerzu układam liście
szpinaku, a na nie wykładam jajecznicę. Całość posypuję
pieprzem i posiekanym
szczypiorkiem.Przepis autorski.