ßßß Cookit - przepis na Jajecznica z łososiem i szpinakiem

Jajecznica z łososiem i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Na święta zrobiłam bardzo duży zapas wiejskich jajek. Z jajkami u mnie jest tak jak z pomidorami: mam na nie ochotę wtedy, gdy wiem, że są naturalne i zdrowe. Chyba organizm sam wie, co dobre :)
Wykorzystuję więc możliwości, jakie mam i dlatego powstała dzisiejsza jajecznica, powiedziałabym że w odświętnej wersji :)
Śniadanie w postaci jajecznicy (z jajek od bardzo szczęśliwych kur, których światem jest podwórko z trawą, żwirkiem, i prawdziwym ziarnem) pachnącej wędzonym łososiem i szpinakiem - co Wy na to ? Dla mnie - pyszne.
Składniki na 1 osobę :
2 jajka
1 plaster wędzonego łososia
10-15 listków świeżego szpinaku
1 łyżeczka masła
pieprz do smaku
szczypiorek
Przygotowanie :
Plaster łososia dzielę na spore kawałki. Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam umyte i osuszone liście szpinaku z bardzo małą szczyptą soli. Smażę je przez pół minuty, po czym zdejmuję na ręcznik papierowy do odsączenia. Na masło pozostałe na patelni wrzucam łososia i od razu wbijam jajka, lekko mieszając smażę jajecznicę do pożądanej konsystencji. Na talerzu układam liście szpinaku, a na nie wykładam jajecznicę. Całość posypuję pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/03/jajecznica-z-ososiem-i-szpinakiem.html