Wykonanie

2
jajka35 g
wędzonego łososiagarść
rukoli1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
oliwy z oliwekPodane proporcje wystarczą do przygotowania omletu dla 1 osobyOmlet z
wędzonym łososiem – przygotowanie
Rukolę myjemy i osuszamy.
Łososia kroimy w drobne paski.W misce roztrzepujemy 2
jajka z odrobiną
wody. Dodajemy
rukolę i
łososia i wszystko dokładnie mieszamy.Słony smak
łososia i ostry
rukoli sprawiają, że nie ma potrzeby dodawania przypraw.Omlet smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu (
masło i
oliwa). Gdy jedna strona się zarumieni patelnię przykrywamy talerzem o średnicy trochę większej niż patelnia i energicznym ruchem odwracamy patelnię tak aby omlet znalazł się na talerzu. Następnie zsuwamy omlet z talerza na patelnię i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, tak aby druga strona omletu się ścięła.Omlet zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu. Dekorujemy cząstką
cytryny i listkami
rukoli.


