ßßß
2 jajka35 g wędzonego łososiagarść rukoli1 łyżeczka masła1 łyżeczka oliwy z oliwekPodane proporcje wystarczą do przygotowania omletu dla 1 osobyOmlet z wędzonym łososiem – przygotowanieRukolę myjemy i osuszamy. Łososia kroimy w drobne paski.W misce roztrzepujemy 2 jajka z odrobiną wody. Dodajemy rukolę i łososia i wszystko dokładnie mieszamy.Słony smak łososia i ostry rukoli sprawiają, że nie ma potrzeby dodawania przypraw.Omlet smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu (masło i oliwa). Gdy jedna strona się zarumieni patelnię przykrywamy talerzem o średnicy trochę większej niż patelnia i energicznym ruchem odwracamy patelnię tak aby omlet znalazł się na talerzu. Następnie zsuwamy omlet z talerza na patelnię i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, tak aby druga strona omletu się ścięła.Omlet zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu. Dekorujemy cząstką cytryny i listkami rukoli.

