ßßß Cookit - przepis na Omlet z wędzonym łososiem

Omlet z wędzonym łososiem

nazwa

Wykonanie

2 jajka
35 g wędzonego łososia
garść rukoli
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Podane proporcje wystarczą do przygotowania omletu dla 1 osoby
Omlet z wędzonym łososiem – przygotowanie
Rukolę myjemy i osuszamy. Łososia kroimy w drobne paski.
W misce roztrzepujemy 2 jajka z odrobiną wody. Dodajemy rukolę i łososia i wszystko dokładnie mieszamy.
Słony smak łososia i ostry rukoli sprawiają, że nie ma potrzeby dodawania przypraw.
Omlet smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu (masło i oliwa). Gdy jedna strona się zarumieni patelnię przykrywamy talerzem o średnicy trochę większej niż patelnia i energicznym ruchem odwracamy patelnię tak aby omlet znalazł się na talerzu. Następnie zsuwamy omlet z talerza na patelnię i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, tak aby druga strona omletu się ścięła.
Omlet zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu. Dekorujemy cząstką cytryny i listkami rukoli.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/omlet-z-wedzonym-lososiem-i-rukola