ßßß
Składniki:250 g sera ricottaok 150 g mąki1 jajko1 łyżka cukru (użyłam brązowego)śliwki (kilka sztuk)posypka:garść orzechów włoskichłyżka masłałyżka cukru brązowegoWykonanie:Składniki na knedle wrzucić do miski (mąkę dodawaj stopniowo) i krótko wyrób ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodaj więcej mąki. Uformuj wałek i pokrój go na kawałki. Każdy kawałek lekko rozpłaszcz i umieść w nim kawałek śliwki (ja wkładałam połowę śliwki i wyszły mi trochę giganty:)). Zlep boki tak aby ciasto nie odkleiło się podczas gotowania. Wrzuć je do gotującej się, posolonej wody. Gotuj ok 4-5 minut od wypłynięcia.Orzechy posiekaj. Masło rozpuść na patelni dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu do momentu aż cukier trochę się rozpuści (trzeba uważać żeby całości nie przypalić). Na koniec dodaj orzechy i wymieszaj. Posyp orzechami knedle.Smacznego!