Wykonanie
Właśnie wróciłam z kolejnych mini wakacji. Zupełnie niespodziewany i szalony wyjazd. Czasem dobrze pozwolić się rozpieszczać. Przez tydzień nie miałam do czynienia z kuchnią. Tzn miałam...Ale ograniczało się to raczej do konsumowania i próbowania. Dlatego po powrocie zachciało mi się posiedzieć w kuchni i zrobić coś co było
hitem mojego dzieciństwa. Czyli knedle. Zrobiłam je trochę po swojemu i zwykły
ser zamieniłam na
ricottę. Wyszły genialnie! Wiem że posypka cukrowa nie jest niskokaloryczna ale to naprawdę świetny pomysł (i smaczny:)..

Składniki:250 g
sera ricottaok 150 g
mąki1
jajko1 łyżka
cukru (użyłam brązowego)
śliwki (kilka sztuk)posypka:garść
orzechów włoskichłyżka
masłałyżka
cukru brązowegoWykonanie:Składniki na knedle wrzucić do miski (
mąkę dodawaj stopniowo) i krótko wyrób ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodaj więcej
mąki. Uformuj wałek i pokrój go na kawałki. Każdy kawałek lekko rozpłaszcz i umieść w nim kawałek
śliwki (ja wkładałam połowę
śliwki i wyszły mi trochę giganty:)). Zlep boki tak aby ciasto nie odkleiło się podczas gotowania. Wrzuć je do gotującej się, posolonej
wody. Gotuj ok 4-5 minut od wypłynięcia.
Orzechy posiekaj.
Masło rozpuść na patelni dodaj
cukier i gotuj na wolnym ogniu do momentu aż
cukier trochę się rozpuści (trzeba uważać żeby całości nie przypalić). Na koniec dodaj
orzechy i wymieszaj. Posyp
orzechami knedle.Smacznego!