ßßß
Składniki:2 szklanki mąki2 łyżki ciemnego kakao40 g gorzkiej czekolady (min. 70% miazgi kakaowej)szczypta soli1 kostka miękkiego masła2 łyżki brązowego cukru1 duże jajkokonfitura morelowa lub suszone morelePolewa:40 g gorzkiej czekolady2 łyżki masłaWykonanie:Do miski przesiej mąkę i kakao. Dodaj sól. Wymieszaj. Masło utrzyj z cukrem a gdy dobrze się połączą dodaj jajko i miksuj jeszcze chwilę. Połącz suche składniki z mokrymi. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie. Formuj małe kuleczki i w każdej zrób małą dziurkę. Ułóż na blaszce wyłożonej matą do pieczenia (w odstępach ok 5 cm). Piecz ok 15-18 min. w temp. 180 stopni do momentu aż ciasteczka stwardnieją. Gdy się upieką napełnij wgłębienie konfiturą morelową. Czekoladę i masło rozpuść i udekoruj ciastka.Jeśli nie masz konfitury morelowej użyj moreli suszonych. Zalej je wrzątkiem a gdy napęcznieją pokrój je w bardzo drobną kostkę i przełóż na ciasteczka:)Smacznego!