Ostatnio mam fazę na ciastka. Ale to nie są zwykłe ciastka. Od wczoraj to moje ulubione ciastka:) Inspiracją do ich stworzenia miał być wiedeński tort Sachera. Czyli dużo czekolady, kakao i morele. Wyszły genialnie! A wcale się przy nich jakoś szczególnie nie napracowałam. Dzięki dekoracji wyglądają naprawdę kusząco. Skoro można robić mini serniczki zamiast wielkiego sernika, muffiny zamiast blachy ciasta to dlaczego nie "tortowe" ciasteczka? Nic nie zastąpi tortu ale obłędna ilość czekolady z miejsca poprawi Wam nastrój:)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżki ciemnego kakao40 g gorzkiej czekolady (min. 70% miazgi kakaowej)szczypta soli1 kostka miękkiego masła2 łyżki brązowego cukru1 duże jajkokonfitura morelowa lub suszone morelePolewa:40 g gorzkiej czekolady2 łyżki masłaWykonanie:Do miski przesiej mąkę i kakao. Dodaj sól. Wymieszaj. Masło utrzyj z cukrem a gdy dobrze się połączą dodaj jajko i miksuj jeszcze chwilę. Połącz suche składniki z mokrymi. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie. Formuj małe kuleczki i w każdej zrób małą dziurkę. Ułóż na blaszce wyłożonej matą do pieczenia (w odstępach ok 5 cm). Piecz ok 15-18 min. w temp. 180 stopni do momentu aż ciasteczka stwardnieją. Gdy się upieką napełnij wgłębienie konfiturą morelową. Czekoladę i masło rozpuść i udekoruj ciastka.Jeśli nie masz konfitury morelowej użyj moreli suszonych. Zalej je wrzątkiem a gdy napęcznieją pokrój je w bardzo drobną kostkę i przełóż na ciasteczka:)Smacznego!