ßßß
Idziesz do kawiarni - masz ochotę na dobre ciasto, a tam kostka brownie o wymiarach 5x5 cm za kilkanaście złotych. Znacie to? Od razu się odechciewa, tym bardziej, że takie ciasto nie jest warte nawet połowy swojej ceny. A jeśli jesteś w towarzystwie dzieci, to zamawiając 3 kawałki i kawę, płacisz fortunę. Fajnie jest posiedzieć w kawiarni, ale fajnie jest też zrobić sobie domowe brownie - z podpieczonymi, kwaskowymi truskawkami, nieco mniej słodkie, na dobrej, gorzkiej czekoladzie, w sam raz na letni piknik.Po spożyciu większej ilości, wskazany jest wysiłek fizyczny :) Odpowiednie treningi znajdziecie na portalu mamaisport.pl, a więc do dzieła!Składniki:100 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao (min. 70%)100 g masła70 g brązowego cukru70 g mąki3 łyżki ciemnego kakao2 jajka1 łyżeczka esencji waniliowej150- 200 g truskawekPrzygotowanie:1. Mąkę przesiać z kakao.2. Rozpuścić masło i czekoladę (podgrzewać na małym ogniu, uważać aby nie przypalić), dodać ekstrakt waniliowy.3. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, dodać przestudzone masło z czekoladą, ubijać do połączenia składników.4. Do płynnej masy dodawać mąkę, cały czas mieszając lub krótko miksując. Ciasto będzie dość gęste.5. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (keksówka lub mała tortownica)6. Truskawki odszypułkować, przekroić na pół, poukładać na cieście. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ma być lekko wilgotne, "zakalcowate".7. Po ostygnięciu, pokroić na równej wielkości kwadraty, zapakować, zrobić lemoniadę i iść na piknik :)