ßßß Cookit - przepis na Domowa nutella

Domowa nutella

nazwa

Wykonanie

Nie znam chyba nikogo kto nie lubi nutelli. Zwykle u nas wyjadana jest łyżeczką prosto ze słoika. Ta którą zrobiłam jest nieco inna niż jej sklepowa koleżanka ale myślę że to jest atut. Tak naprawdę żadna domowa nutella nie będzie taka jak oryginalna. I uważam, że nie powinna być. Ta jest na pewno bardziej orzechowa za to tak samo uzależniająca:) Kaloryczność...ominę szerokim łukiem... Bardzo polecam!
Składniki:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
100 g orzechów laskowych (ja miałam całe w skórkach)
szklanka mleka
1,5 szklanki mleka w proszku
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
Wykonanie:
Orzechy wysyp na blachę i piecz w piekarniku z włączoną funkcją grilla w temp. 170 stopni przez ok 10 min. (trzeba je kontrolować żeby się nie spaliły). Gdy się lekko przypieką trzeba pozbawić je skórek inaczej krem będzie gorzki. Najłatwiej zrobić do wysypując je na ściereczkę i pocierając. Uprażone orzechy łatwiej pozbawić skórki. Dokładnie zmiksuj (ok 2 min). Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Mleko zagotuj dodaj miód, masło i stopniowo dodawaj czekoladę. Ciągle mieszaj żeby nie powstały grudki. Wysp orzechy. Wymieszaj. Powoli stopniowo dodawaj mleko w proszku cały czas mieszając. Przelej do słoików. Masa jest na początku dość rzadka ale zgęstnieje gdy będzie stygła:) Przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2013/08/domowa-nutella.html