Wykonanie
Dziś w naszym domu szalały rozbrykane dinozaury... Są dość niesforne a ich największą wadą jest to, że znikają tak nagle jak się pojawiają. Cudem udało się choć kilka zatrzymać celem uwiecznienia.
Składniki:połowa tabliczka
mlecznej czekoladypołowa tabliczki
białej czekoladytrzy kostki
gorzkiej czekolady1/2 szklanki
orzechów laskowych5 łyżek
mleka zgęszczanego1 łyżka
mleka w proszkuPrzygotowanie:
Mleczną i
białą czekoladę łamię na kawałki i wkładam do osobnych miseczek. Najpierw miseczkę z
białą czekoladą ustawiam na garnku z
wodą, tak aby miseczka nie dotykała
wody. Rozpuszczam
czekoladę a następnie pędzelkiem "maluje" główki dinozaurów. Następnie rozpuszczam w ten sam sposób
mleczną czekoladę, do której na samym końcu już po zdjęciu z kąpieli
wodnej dodaję
gorzką czekoladę i mieszam aż do rozpuszczenia i połączenia się obydwu
czekolad. Maluję pozostałe części dinozaurów. Foremke wkładam na około 10 minut do lodówki.Po tym czasie nakładam kolejną warstwę
czekoladą i ponownie wkładam do lodówki, czynnośc powtarzam jeszcze raz.W czasie kiedy foremka chłodzi się w lodówce przygotowuję nadzienie.Do pozostałej
białej czekolady dodaję
mleko zagęszczane, zmielone
orzechy i
mleko w proszku. Dokładnie mieszam i ponownie ustawiam w kąpieli
wodnej i mieszam aż do momentu kiedy masa zgęstniej.Przestudzoną masę nakładam do
czekoladowych foremek. Delikatnie wstrząsam foremką aby masa równomiernie się rozprowadziła a następnie pokrywam pozostałą
mleczną czekoladą.Foremkę ponownie wkładamy do lodówki na około godzinę. Teraz najtrudniejsze zdanie - pilnujemy ab dinozaury nie zniknęły:)Po godzinie delikatnie wyciągamy pralinki z foremki i możemy delektować się słodkością:)