Wykonanie
Lody rabarbarowe podałam do bananowej tarty Tatin. W oryginalnym przepisie Nigelli powinnam użyć soku z
granatów. Z powodu braku
granatów a nadwyżki
rabarbaru postanowiłam przepis zmodyfikować. Okazało się, że
lody nie są zbyt kwaśne i świetnie "przełamały"
słodycz tarty. Plusem jest to, że można spokojnie użyć dowolnych
owoców:)

Składniki:5-6 średniej wielkości łodyg
rabarbaru¾ szklanki
cukru pudru (można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań)500ml
śmietany kremówkiWykonanie:Oczyść
rabarbar, pokrój go w kostkę i gotuj do miękkości. Dodaj
cukier puder.
Śmietanę ubij i połącz z wystudzonym
rabarbarem. Ubijaj aż masa będzie gładka. Przełóż do pojemnika. Wstaw do zamrażalnika na min. 4 godziny a najlepiej na całą noc. Wyjmij 15 minut przed podaniem.Smacznego!