ßßß
Uprzedzając pytania o to, czy można je zamrozić w dużym pojemniku - tak, ale pod warunkiem miksowania co ok. 1 h. Wtedy osiągną odpowiednią konsystencję, brak kryształków lodu, niezbędny przy lodach nakładanych łyżką. Lody na patyku nie potrzebują takich zabiegów.Zapraszam!Składniki:300 g rabarbaru150 g cukru pudru175 ml wodyWykonanie:Rabarbar dokładnie myjemy, odcinamy końcówkę przy korzeniach oraz liście. Kroimy na drobne kawałki, ok. 1-2 cm.Rabarbar umieszczamy w garnku, dodajemy cukier, wodę, gotujemy na małym ogniu, ok. 10 minut. Rabarbar rozpadnie się, puści sok, z całości powstanie gęsty bulgoczący syrop.Garnek zestawiamy z ognia, dokładnie przecedzamy, rozcierając masę na sitku. Suchej masy nie wyrzucamy, przyda się do kolejnego przepisu! Wystudźcie ją, nałóżcie do pojemnika z zamknięciem i schowajcie do lodówki.Syrop również studzimy, następnie przelewamy do pojemniczków do mrożenia lodów lub do jakiegoś substytutu typu opakowanie po jogurcie. Napełniamy je do pełna, ewentualnie zostawiając 1 mm luzu.Ja używałam pojemników z Ikei. Podane proporcje wystarczą do zrobienia 3 lodów.
Mrozimy kilka godzin, aby wyciągnąć loda z opakowania wystarczy kilka sekund trzymać opakowanie pod strumieniem ciepłej wody.Smacznego!