Wykonanie
Wydaje się niemożliwe, żeby coś tak prostego, mogło być tak dobre... A jednak! Kremowe, słodkie i kwaskowate zarazem. Dla fanów
rabarbaru, dla fanów
lodów i dla wszystkich innych - pozycja obowiązkowa tego lata. ;)
źródło przepisu: fantazjemagdyk.blogspot.com(podaję ze swoimi zmanami)500 g
rabarbaru, obranego i pokrojonego na małe kawałki140 g
cukru pudru (użyłam drobnego
cukru do wypieków)250 ml
śmietany kremówkiok. 10 dużych
truskawekPokrojony
rabarbar wrzucić do garnka, dodać
cukier, wymieszać.Gotować na małym ogniu pod przykryciem, mieszając co kilka minut, przez około 30 minut.Przestudzić. Następnie zmiksować i wstawić do lodówki, przynajmniej na godzinkę (ja wstawiłam na całą noc).Schłodzoną masę zmiksować z zimną kremówką. Otrzymaną masę przelać do maszyny do
lodów i postępować wg instrukcji producenta. Pod koniec zmrażania dodać pokrojone w niewielką kostkę
truskawki, dokładnie wymieszać, przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki na minimum 2 godziny.
Lody można wykonać także bez maszyny: zmiksowaną masę włożyć do plastikowego pojemnika, a ten do zamrażarki. Wyjąć po godzinie i zmiksować jeszcze raz, żeby nie wytworzyły się kryształki
lodu. Powtarzać kilka
razy, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji. Na końcu dodać
truskawki i wymieszać ręcznie.
Lody przed podaniem najlepiej wyciągnąć kilka minut wcześniej z zamrażarki.Smacznego !
***