ßßß
Składniki:1 kg małży (świeżych lub mrożonych)3 łyżki masła4 ząbki czosnku2 szalotki150 ml białego półwytrawnego winapęczek pietruszki (opcjonalnie)bagietkacytrynaWykonanie:Świeże małże należy przejrzeć przed użyciem. Wszystkie, które są zamknięte i nie mają uszkodzonych muszli możemy użyć. Otwartymi małżami musimy postukać o blat, jeśli po chwili się nie zamkną, należy je wyrzucić. Następnie małże przepłukujemy wodą i oczyszczamy im skorupki. Małże mrożone należy zacząć odmrażać dzień wcześniej. Po odmrożeniu mogą się otworzyć, ale nie należy ich wyrzucać.Na maśle szklimy posiekaną w kostkę szalotkę i rozdrobniony czosnek, następnie dodajemy wino i wrzucamy małże, przykrywamy pokrywką. Gotujemy 5 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli po tym czasie mamy małże, które się nie otworzyły, należy je wyrzucić. Czasem zdarza się, że w małży znajduje się małe kraby, widok może nie należy do najprzyjemniejszych i nieco szokuje, ale to oznacza, że małże pochodzą z dobrej hodowli. Oczywiście kraba nie musicie zjadać, chociaż czytałam że są i koneserzy tych małych skorupiaków.Gotowe mule przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną pietruszką i skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z bagietką.Sos możemy wzbogacić pomidorami - dodajemy posiekane przed dodaniem muli.Możemy również przygotować sos śmietanowy - wyławiamy mule, powstały sos redukujemy i dodajemy do niego śmietanę, podgrzewamy aż zgęstnieje, po czym ponownie wkładamy mule i mieszamy.
Smacznego!