ßßß Cookit - przepis na Magdalenki

Magdalenki

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Emocje powoli opadają (chociaż dzisiaj napisała o nas Gazeta Wyborcza!!! :-) tutaj przeczytacie o Magazynie Apetyt), więc dzisiaj słodki przepis dla Was!
Magdalenki - te małe, puszyste ciasteczka, bardzo smaczne, o charakterystycznym kształcie muszelki.
Najbardziej znany opis smaku magdalenek znajdziemy w powieści Marcela Prousta " W stronę Swanna ", od razu cieknie ślinka i nie można im odmówić :-).
Zachęcam do wypróbowania przepisu!
Magdalenki
Składniki:
200 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
150 g miękkiego masła
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 ml alkoholu - może to być rum lub nalewka owocowa
kilka kropel soku z cytryny lub skórka cytrynowa
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę (w wersji dla niecierpliwych można masło roztopić i lekko ostudzone połączyć z cukrem). Do masy wbijamy kolejno jajka, ciągle ucierając.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, łączymy z ciastem, na koniec dodajemy rum.
Magdalenki polecam piec w silikonowych foremkach, nie trzeba ich smarować masłem i posypywać mąką lub bułką tartą. Wypełniamy je ciastem do ok. 3/4 wysokości, po upieczeniu pierwszych będziecie wiedzieć ile ciasta nałożyć.
Magdalenki podajemy z herbatą lub kawą.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/03/magdalenki.html