ßßß
Magdalenki - te małe, puszyste ciasteczka, bardzo smaczne, o charakterystycznym kształcie muszelki.Najbardziej znany opis smaku magdalenek znajdziemy w powieści Marcela Prousta " W stronę Swanna ", od razu cieknie ślinka i nie można im odmówić :-).Zachęcam do wypróbowania przepisu!MagdalenkiSkładniki:200 g mąki pszennej200 g cukru pudru150 g miękkiego masła6 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia25 ml alkoholu - może to być rum lub nalewka owocowakilka kropel soku z cytryny lub skórka cytrynowaWykonanie:Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę (w wersji dla niecierpliwych można masło roztopić i lekko ostudzone połączyć z cukrem). Do masy wbijamy kolejno jajka, ciągle ucierając.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, łączymy z ciastem, na koniec dodajemy rum.Magdalenki polecam piec w silikonowych foremkach, nie trzeba ich smarować masłem i posypywać mąką lub bułką tartą. Wypełniamy je ciastem do ok. 3/4 wysokości, po upieczeniu pierwszych będziecie wiedzieć ile ciasta nałożyć.
Magdalenki podajemy z herbatą lub kawą.Smacznego!