Wykonanie
Dzień dobry!Emocje powoli opadają (chociaż dzisiaj napisała o nas Gazeta Wyborcza!!! :-) tutaj przeczytacie o Magazynie Apetyt), więc dzisiaj słodki przepis dla Was!

Magdalenki - te małe, puszyste
ciasteczka, bardzo smaczne, o charakterystycznym kształcie muszelki.Najbardziej znany opis smaku magdalenek znajdziemy w powieści Marcela Prousta " W stronę Swanna ", od razu cieknie ślinka i nie można im odmówić :-).Zachęcam do wypróbowania przepisu!MagdalenkiSkładniki:200 g
mąki pszennej200 g
cukru pudru150 g miękkiego
masła6
jajek1 łyżeczka
proszku do pieczenia25 ml
alkoholu - może to być
rum lub
nalewka owocowakilka kropel
soku z cytryny lub
skórka cytrynowaWykonanie:
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na puszystą masę (w wersji dla niecierpliwych można
masło roztopić i lekko ostudzone połączyć z
cukrem). Do masy wbijamy kolejno
jajka, ciągle ucierając.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, łączymy z
ciastem, na koniec dodajemy
rum.Magdalenki polecam piec w silikonowych foremkach, nie trzeba ich smarować
masłem i posypywać
mąką lub
bułką tartą. Wypełniamy je
ciastem do ok. 3/4 wysokości, po upieczeniu pierwszych będziecie wiedzieć ile ciasta nałożyć.

Magdalenki podajemy z
herbatą lub
kawą.Smacznego!