Wykonanie
Dzień dobry!Ostatnio rozmawiając z Mateuszem doszliśmy do wniosku, że nie ma świątecznych
ciasteczek kardamonowych... są
cynamonowe,
imbirowe, korzenne, piernikowe, a nie ma takich, które miałyby tylko w sobie
kardamon.Nieco niedoceniana
przyprawa prawda? Kojarzy się większości tylko z dodatkiem do
kawy, a przecież można zrobić z nią
ciasteczka!I tak oto obrałam
kardamon, roztarłam go dokładnie w moździerzu i zabrałam się do pracy.
Ciasteczka są kruche, maślane, trochę przypominają
herbatniki i oczywiście mają piękny
kardamonowy smak i zapach!Jeśli tylko jesteście fanami
kardamonu, musicie je przygotować! :-)Zapraszam!Składniki:250 g
mąki pszennej100 g
cukru pudru2 łyżki
miodu100 g
masła1
jajko1 łyżka mielonego
kardamonuWykonanie:Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy z nich ciasto, jeśli jest zbyt mokre, dodajemy nieco więcej
mąki.Następnie ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. z lodówki wyciągamy kawałek ciasta (reszta ciasta powinna się dalej chłodzić), wałkujemy na ok. 5 mm grubości, wycinamy
ciasteczka i pieczemy je do 15 minut, aż się zarumienią (czas pieczenia uzależniony od piekarnika, podaję Wam czas w jakim ja piekłam). Czynności powtarzamy, aż do wyczerpania ciasta :-).
Upieczone
ciasteczka studzimy na kratce.Idealnie smakują z
kawą.Smacznego!