ßßß
Zapraszam!Składniki:450 g twarogu 3 krotnie zmielonego (może być twaróg sernikowy)200 ml mleka5 łyżek cukru pudru1/2 laski wanilii500 g truskawek3 łyżki cukru pudrumały pęczek melisy (użyjemy tylko listki)sok z 1 cytryny2 łyżki cukru pudru7 łyżek żelatynyciepła woda do rozpuszczenia żelatynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wykonanie:Twaróg umieszczamy w misce, dodajemy mleko, cukier i ziarenka z laski wanilii. Dokładnie miksujemy.Truskawki umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy cukier i blendujemy na jednolitą masę.
Melisę i sok z cytryny umieszczamy w kolejnym naczyniu i również bardzo dokładnie blendujemy.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i dodajemy do sera 3 łyżki, do truskawek 3 łyżki i do melisy 1 łyżkę.Każdą masę dokładnie miksujemy. Mus truskawkowy powinien być bardzo puszysty.Do 4 naczyń nakładamy kolejno ser, truskawki i melisę.Mus z melisy możemy nałożyć do naczynia z małą dziurką i wycisnąć 3 okręgi na wierzchu truskawek.
Wykałaczką zrobimy ozdobne wzorki. Najpierw ciągniemy od środka, do zewnątrz, dzieląc nasze okręgi na 4 części, a później, pomiędzy wcześniej zrobionymi, od zewnątrz, do środka. Po każdym zamoczeniu musimy oczyścić wykałaczkę.Chłodzimy ok. 1 , 5 godziny w lodówce.Smacznego!