Wykonanie
Cześć!W głosowaniu na facebooku bezapelacyjnie zwyciężył sernik, więc dzisiaj prezentuję Wam przepis na niego :)Jest bardzo prosty w wykonaniu, nie bardzo słodki, w sam raz :)

Zapraszam!Składniki:450 g
twarogu 3 krotnie zmielonego (może być
twaróg sernikowy)200 ml
mleka5 łyżek
cukru pudru1/2
laski wanilii500 g
truskawek3 łyżki
cukru pudrumały pęczek
melisy (użyjemy tylko listki)sok z 1
cytryny2 łyżki
cukru pudru7 łyżek
żelatynyciepła
woda do rozpuszczenia
żelatynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wykonanie:
Twaróg umieszczamy w misce, dodajemy
mleko,
cukier i ziarenka z
laski wanilii. Dokładnie miksujemy.
Truskawki umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy
cukier i blendujemy na jednolitą masę.
Melisę i
sok z cytryny umieszczamy w kolejnym naczyniu i również bardzo dokładnie blendujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i dodajemy do
sera 3 łyżki, do
truskawek 3 łyżki i do
melisy 1 łyżkę.Każdą masę dokładnie miksujemy. Mus
truskawkowy powinien być bardzo puszysty.Do 4 naczyń nakładamy kolejno
ser,
truskawki i
melisę.Mus z
melisy możemy nałożyć do naczynia z małą dziurką i wycisnąć 3
okręgi na wierzchu
truskawek.

Wykałaczką zrobimy ozdobne wzorki. Najpierw ciągniemy od środka, do zewnątrz, dzieląc nasze
okręgi na 4 części, a później, pomiędzy wcześniej zrobionymi, od zewnątrz, do środka. Po każdym zamoczeniu musimy oczyścić wykałaczkę.Chłodzimy ok. 1 , 5 godziny w lodówce.Smacznego!