ßßß Cookit - przepis na Waniliowy sernik na zimno z musem truskawkowym i cytrynowo-melisowym

Waniliowy sernik na zimno z musem truskawkowym i cytrynowo-melisowym

nazwa

Wykonanie

Cześć!
W głosowaniu na facebooku bezapelacyjnie zwyciężył sernik, więc dzisiaj prezentuję Wam przepis na niego :)
Jest bardzo prosty w wykonaniu, nie bardzo słodki, w sam raz :)
Zapraszam!
Składniki:
450 g twarogu 3 krotnie zmielonego (może być twaróg sernikowy)
200 ml mleka
5 łyżek cukru pudru
1/2 laski wanilii
500 g truskawek
3 łyżki cukru pudru
mały pęczek melisy (użyjemy tylko listki)
sok z 1 cytryny
2 łyżki cukru pudru
7 łyżek żelatyny
ciepła woda do rozpuszczenia żelatyny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
Twaróg umieszczamy w misce, dodajemy mleko, cukier i ziarenka z laski wanilii. Dokładnie miksujemy.
Truskawki umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy cukier i blendujemy na jednolitą masę.
Melisę i sok z cytryny umieszczamy w kolejnym naczyniu i również bardzo dokładnie blendujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i dodajemy do sera 3 łyżki, do truskawek 3 łyżki i do melisy 1 łyżkę.
Każdą masę dokładnie miksujemy. Mus truskawkowy powinien być bardzo puszysty.
Do 4 naczyń nakładamy kolejno ser, truskawki i melisę.
Mus z melisy możemy nałożyć do naczynia z małą dziurką i wycisnąć 3 okręgi na wierzchu truskawek.
Wykałaczką zrobimy ozdobne wzorki. Najpierw ciągniemy od środka, do zewnątrz, dzieląc nasze okręgi na 4 części, a później, pomiędzy wcześniej zrobionymi, od zewnątrz, do środka. Po każdym zamoczeniu musimy oczyścić wykałaczkę.
Chłodzimy ok. 1 , 5 godziny w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/04/waniliowy-sernik-na-zimno-z-musem.html