Wykonanie
Cześć!Czy wiecie jaka firma produkuje tyle czegoś pysznego do jedzenia, że w ciągu roku wyprodukowanymi słoikami można okrążyć Ziemię 1 , 4 razy?
Nie macie jeszcze pomysłu?To macie tu kilka wskazówek...Ten pyszny krem jest produkowany od 1940 roku.Można go kupić prawie na całym świecie.Głównymi składnikami jest
czekolada i
orzechy laskowe.Firma pochodzi z Włoch.Teraz pewnie nie macie już żadnych wątpliwości, że chodzi o
markę Nutella®!Ten pyszny sernik z dodatkiem tego słynnego
kremu czekoladowo-
orzechowego, który polecam Wam przygotować na Walentynki jest pyszny i mega kremowy!Nigdy nie zrobiłam, ani tym bardziej nie
jadłam tak kremowego sernika.W smaku nie odnajdziemy klasycznego smaku Nutelli®, ponieważ nieco ginie w połączeniu z
serem, bardziej przypomina kremowy deser Monte®, który również jest wyborny!Przepis znalazłam u Cukrowej Wróżki.Zapraszam!Sernik walentynkowy z Nutellą® a la Monte®Składniki:200 g
ciastek typu digestive pokruszonych na pyłek50 g roztopionego
masła500 g
twarogu sernikowego, kremowego2
jajka1/2 szklanki
cukru1/3 szklanki
śmietany kremówki oraz 1 łyżka dodatkowo1 łyżeczka domowego
cukru waniliowego1/2 szklanki kremu Nutella® (można użyć również innego
kremu czekoladowo-
orzechowego)Wykonanie:
Ciasteczka dokładnie mieszamy z
masłem i tą masą wyklejamy spód tortownicy (ja używam silikonowej). Musimy dokładnie podociskać masę, aby się skleiła.
Ser,
jajka,
cukier,
śmietanę i
cukier waniliowy miksujemy na gładką masę.Dzielimy na 2 równe połowy i do jednej dodajemy Nutellę®.
Białą masę wylewamy na spód
ciasteczkowy, zostawiamy niewielką ilość masy do dekoracji.Ciemną masę wylewamy na jasną, delikatnie, łyżką, bo jest nieco cięższa, przez dodatek kremu.Na wierzchu robimy kropki z jasnej masy i za pomocą wykałaczki, przeciągamy do środka (od zewnątrz do środka tortownicy) i tym sposobem tworzymy urocze, małe serduszka.Sernik pieczemy ok. 35 minut w 180 st.Ma być lekko ścięty. Następnie studzimy go i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!