Wykonanie
W ani liowy ... czy
wani linowy ... Oto jest pytanie!

Jeszcze do niedawna byłam przekonana, iż kupując saszetkę
cukru w sklepie, kupuję rzeczywiście
cukier wani liowy ... a nie
wani linowy ... Jedna literka " n ", a taka różnica!
Cukier wanilinowy tak naprawdę jest chemiczną
podróbką waniliowego. Pachnie nieco podobnie, smakuje zbliżenie, używając go do ciasta w żadnym wypadku się nie otrujemy, diabeł jednak tkwi w szczegółach. To trochę tak jakby porównywać Mercedesa z Fiatem 126P - obydwa auta jeżdżą, ale to pierwsze wygrywa niekwestionowanie jeśli chodzi o jakość, komfort i klasę.

Cytując za Wikipedią:
cukier wanilinowy zawiera wanilinę, czyli substancję otrzymywaną z etylowaniliny.Ciekawe informacje można znaleźć pod hasłem wanilina : u osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.Niezbyt zadowolona z tej tablicy Mendelejewa i innych chemicznych niespodzianek w cukrze wanilinowym, postanowiłam zrobić swój własny, prawdziwy
cukier waniliowy. Takie kulinarne szaleństwo nie tylko wychodzi bardziej na zdrowie, ale jest też o wiele tańsze od sklepowej, podrabianej wersji.
Laski wanilii można kupić na Allegro już za 1,4 PLN/szt. a przy większych zakupach dodatkowych przypraw itp.,koszt łącznej przesyłki mocno się minimalizuje.Do przygotowania domowego
cukru waniliowego potrzeba jedynie dwóch składników:
cukier kryształ i
laski wanilii . Minimum wysiłku, a po kilku tygodniach można się cieszyć prawdziwym aromatem oraz smakiem
wanilii.

Przepisów z różnymi proporcjami jest pełno. Mnie osobiście najbardziej pasuje wersja 1:1, czyli tyle samo szklanek
cukru co
lasek wanilii. Produkt ostateczny jest aromatyczny, wyraźnie czuć
wanilię, a jednocześnie zakup półproduktów nie uderza zbyt mocno po kieszeni. Spotkałam się nawet z proporcjami 3 laski na 1 szkl.
cukru - według mnie niepotrzebne szastanie składnikami!Składniki na 1
słój o pojemności 0,75l:2 szkl.
cukru2 duże
laski waniliiPrzygotować szczelnie zamykane naczynie - najlepiej szklane - w którym będzie dojrzewał
cukier - u mnie
słój szklany z gumową uszczelką . Wsypać do niego
cukier. Suche
laski wanilii przeciąć
ostrym nożem wzdłuż na pół i zeskrobać nasionka z wnętrza każdej połówki. Nasionka wraz z laskami wrzuć do słoja - laski w razie potrzeby przekroić, żeby się zmieściły . Dokładnie zamieszać - w razie potrzeby palcami rozdrobnić sklejające się ziarenka
wanilii - i zakręć szczelnie. Co jakiś czas - najlepiej raz dziennie - potrząsać słojem, by utrzymać sypkość
cukru. Po 3 tygodniach domowy
cukier waniliowy jest gotowy! Po zużyciu takiej porcji
cukru, lasek nie wyrzucać! Kiedy następnym razem znowu będziemy powielać przepis, stare laski wraz z nową ich partią wrzucić z powrotem do słoja.


Wersja light
cukru waniliowego:Zamiast zwykłego
cukru kryształ, użyć
brązowego cukru trzcinowego. Filozofia przygotowywania pozostaje bez zmian. Mniam, wspaniała posypka do
ciastek!Skoncentrowany
cukier waniliowyPorządnie wysuszone
laski wanilii zmielić w młynku do
kawy na proszek. Wystarczy wtedy dodawać do wypieków jedynie odrobinę takiego proszku, by efekt był identyczny - a nawet mocniejszy - do standardowej wersji
cukru waniliowego.
Wanilia vs.
czekolada,
kawa czy
jogurt waniliowyChęć na tego typu produkty można w dużej mierze przypisać właśnie
wanilii. Cytując za portalem Profesjonalny Dietetyk :
wanilia działa na organizm odprężająco. Zmniejsza odczucie
lęku, stresu, zniechęcenia, czy po prostu ogólnego zmęczenia. Pobudza wydzielanie
soków trawiennych, przez co wzmaga apetyt. (...) Pobudza też krążenie
krwi. Czyli jeśli spożywać z umiarem - samo zdrowie!