Wykonanie
Pomysł na domowy
cukier waniliowy zaczerpnęłam z cudownej książki Pani Agnieszki Maciąg pt: "Smak Świąt". Stwierdziłam - dlaczego nie, skoro, tak jak pisze Pani Agnieszka,
cukry waniliowe, które można kupić w każdym sklepie, zwane potocznie
cukrami wanilinowymi zawierają dużo substancji chemicznych. Natomiast
cukier waniliowy zrobiony samemu, to nic innego jak drobny
cukier i
laska wanilii. Jakie to proste! A ponieważ za chwil kilka Święta, to pomyślałam, że tym bardziej taki domowy
cukier waniliowy nada się idealnie do świątecznych wypieków. Zatem do dzieła - wystarczy tylko tydzień, a
cukier nabierze wspaniałego zapachu i smaku prawdziwej
wanilii.Składniki:1/2 kg drobnego
cukru1
laska waniliiWykonanie:
Laskę wanilii kroimy wzdłuż i umieszczamy w szczelnie zamykanym słoiczkuDo słoiczka wsypujemy
cukier i zamykamyPrzynajmniej raz dziennie wstrząsamy słoiczkiem
Cukier waniliowy jest gotowy po tygodniu.Smacznego!Inspiracja: Agnieszka Maciąg "Smak Świąt"Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u