Wykonanie
Czyli jak zutylizować przejrzałe
banany.

Mam głęboko zakorzenioną awersję do przejrzałych
bananów. Idealny
banan dla mnie to taki jeszcze zielonkawy i mocno twardy. W tej postaci
mogę pochłaniać je w nieograniczonej ilości, do momentu kiedy, albo zabraknie mi
bananów, albo rozboli mnie żołądek z przejedzenia. Żółty, miękki, a tym bardziej na czarno dojrzewający
banan - bleh - to nie dla mnie!Ostatnio zaszalałam i wróciłam z zakupów z 2kg
bananów. Wspólnym wysiłkiem moim i Pana
Męża, pożarliśmy niemal wszystkie, ostały się jedynie 3 smętne sztuki. Z racji dojrzałości idealnie nadawały się do zutylizowania w postaci ciasta
bananowego.Ciasto te jest banalnie proste w wykonaniu i całkiem ekonomiczne pod względem składników.Składniki na 1 keksówkę - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH):2
jajka (całe)1/2 szkl.
cukru1 mały
cukier wanilinowy (16g)1/2 kostki
margaryny1 i 1/2 szkl.
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej3 duże dojrzałe
banany (lub 4 małe)1/2 szkl.
rodzynek
Banany rozgnieść widelcem w oddzielnym naczyniu na papkę.
Jaja ubić mikserem w misce z
cukrem i
cukrem wanilinowym na puszystą masę (
cukry dodawać stopniowo).Wymieszać w oddzielnym naczyniu pozostałe składniki sypkie (
mąkę, proszek i
sodę).Do jaj dodać pokrojoną w małe kawałki
miękką margarynę i zmiksować do jednolitej masy. Stopniowo dosypywać wymieszaną
mąkę, nadal miksując. Na końcu dodać rozgniecione
banany oraz
rodzynki i zmiksować do połączenia składników.Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 40-45 min. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta. Ciasto ma tendencję do przypiekania się, stąd trzeba wnikliwie pilnować czasu pieczenia.Lekko przestudzone ciasto wyjąć z formy razem z papierem do pieczenia i studzić dalej na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało.Z uwagi na na dodatek
bananów, ciasto charakteryzuje się ciemną, lekko przypieczoną skórką, choć sam jego smak nic na tym nie
traci. Ale ze względów estetycznych najlepiej ciasto oblać
polewą czekoladową (przepis na idealną polewę tu).


Zaszczyt mnie kopnął :) Moje ciasto
bananowe zostało wklejone przez Smakera na główną stronę portalu Interia :) Pięknie dziękuje za wyróżnienie :) Poniżej zrzut ekranu z dnia 08.06.2014.