Wykonanie
Dziś przepis na słodkie i kruche
ciasteczka, oczywiście
banalne w przygotowaniu. :-) Przepis autorstwa Ani Starmach .

Składniki na ok. 18
ciasteczek:150 g
margaryny150 g
cukru300 g
mąki pszennej tortowej1
jajko2 łyżeczki
cukru wanilinowegopół łyżeczki
sody oczyszczonej100 g
cukierków m&m'sLista zakupów.
Mąkę mieszamy razem z
sodą i
cukrem wanilinowym. Mikserem ucieramy
margarynę z
cukrem, następnie dodajemy
jajko, a na koniec (stopniowo) wsypujemy
mąkę. Ciasto zbijamy w jednolitą masę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 15 minut.Na blachę do pieczenia wykładamy silikonową podkładkę do pieczenia lub w razie braku takiej - arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki i delikatnie je spłaszczamy, układamy na blasze zostawiając trochę miejsca dookoła -
ciasteczka lekko się "rozlewają" w trakcie pieczenia. Na koniec na każdym
ciastku układamy kilka kolorowych
cukierków m&m's lub Lentilków .Pieczemy około 30 minut (mam piekarnik gazowy jedynie z dolnym grzaniem) w temperaturze 170-180ºC. Po wyjęciu z piekarnika
ciasteczka chwilowo będą miękkie, ale w bardzo krótkim czasie nabierają twardości i kruchości.
