Wykonanie
W ubiegłym roku już nie zdążyłam Wam pokazać przepisu na nutellę ze
śliwek więc przedstawiam ją dziś :) Moja mama robi ją już od dobrych kilku lat i od niej też mam na nią przepis.
Składniki:3 kg
śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu)1 kg
cukrudomowy
cukier waniliowy lub 2 paczki kupnego10 dag ciemnego
kakaoSposób wykonania:1. Umyte i wypestkowane
śliwki przepuszczamy przez maszynkę do
mięsa lub blenderujemy. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy
cukier i gotujemy na małym ogniu ok 2 godzin (w zależności od
śliwek, masa ogólnie powinna trochę zgęstnieć).2. Dodajemy
cukier waniliowy oraz
kakao, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut.3. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut.4. Gotowa nutella świetnie smakuje z goframi, naleśnikami, placuszkami, nadaje się też do przekładania ciast kruchych.Smacznego!!!