Wykonanie
Nutella ze
śliwek to fajny pomysł na ” czeko-
dżem ” do naleśników, ciast, kanapek, gofrów itp.Na pewno jest zdrowsza od tej gotowej, którą możemy kupić w sklepach, ale i smaczniejsza.Jeżeli lubicie
śliwki i słodkości, to ta nutella jest naprawdę świetnym rozwiązaniem.Z pewnością zasmakuje tym najmłodszym, o ile nie są zwolennikami bardziej słonego jedzenia, tak jak mój szkrab, który mając do wyboru naleśnika z
dżemem a
ogórka kiszonego, czy
śledzia – zawsze wybiera to drugie :)Składniki:-2 kg
śliwek-2 szkl.
cukru-1,5 szkl.
kakao-paczka (30g)
cukru waniliowegoPrzygotowanie:*
Śliwki myjemy i pozbywamy pestek. Przekładamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy blenderem.* Zmiksowane
śliwki, w garnku z grubym dnem, wstawiamy na mały ogień i często mieszając smażymy/gotujemy je przez minimum godzinę.* Pod koniec dodajemy do naszych
śliwek cukry i
kakao. Zostawiamy jeszcze chwilę na małym ogniu ( 5-10 min. )* Gorącą nutellę przekładamy do wyparzonych słoiczków i odwracamy do góry dnem. Można je jeszcze z 10 minutek pasteryzować i niektórzy to robią, ja jednak tego nie robiłam :)
Tak wyglądała moja już gotowa, która nie trafiła do słoiczków, a prosto do lodówki a następnie do żołądka :)Zachęcam Was do wypróbowania
póki jeszcze są dostępne
śliwki .Kategorie: