ßßß Cookit - przepis na Churros

Churros

nazwa

Wykonanie

Churros to tradycyjny wypiek hiszpański w kształcenie długiego prętu o przekroju gwiazdy. Wytwarzany jest z wyciskanego na głęboki olej ciasta i smażonego w wysokiej temperaturze. Można je podać na śniadanie lub jako słodką przekąskę. Niektórzy lubią je w cukrze pudrze, inni moczone w gorącej czekoladzie...
Składniki:
225 ml wody
skórka z limonki
6 łyżek masła
1/8 łyżeczki soli
125 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki olejku waniliowego
3 jajka
olej do głębokiego smażenia
cukier puder
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej wodę, dodaj skórkę z limonki i zagotuj. Dodaj masło, sól, mąkę oraz cynamon i wnailię. Zdejmij z ognia i utrzyj na gładką masę. Następnie dodawaj pojedynczo jajka i ucieraj. Rozgrzej olej do temp. ok. 170 st. W rękaw cukierniczy nałóż masę i wyciskaj długie ciastka. Włóż je do nagrzanego oleju, usmaż na złoto, wyjmij i posyp cukrem pudrem...
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2014/12/churros.html