Wykonanie
Churros to tradycyjny wypiek hiszpański w kształcenie długiego prętu o przekroju gwiazdy. Wytwarzany jest z wyciskanego na głęboki
olej ciasta i smażonego w wysokiej temperaturze. Można je podać na śniadanie lub jako słodką przekąskę. Niektórzy lubią je w cukrze pudrze, inni moczone w gorącej
czekoladzie...

Składniki:225 ml
wodyskórka z
limonki6 łyżek
masła1/8 łyżeczki
soli125 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
olejku waniliowego3
jajkaolej do głębokiego smażenia
cukier puderSposób przygotowania:Do garnka wlej
wodę, dodaj skórkę z
limonki i zagotuj. Dodaj
masło,
sól,
mąkę oraz
cynamon i
wnailię. Zdejmij z ognia i utrzyj na gładką masę. Następnie dodawaj pojedynczo
jajka i ucieraj. Rozgrzej
olej do temp. ok. 170 st. W rękaw cukierniczy nałóż masę i wyciskaj długie
ciastka. Włóż je do nagrzanego
oleju, usmaż na złoto, wyjmij i posyp
cukrem pudrem...