Wykonanie
Przed każdym spotkaniem rodzinnym czy towarzyskim zaczynam poszukiwać pomysłów na sałatki... Chciałabym zaserwować "coś" innego, "coś", czego jeszcze nie było :) Tym razem poszłam w ślady Ewy Wachowicz i przygotowałam
sałatkę, która urzeka szybkością przygotowania. Skład jest bardzo bogaty, ale są to "półprodukty". Idealna do
wędliny, perfekcyjna jako zagryzka ;)

Składniki:200 g
sera feta200 g
sera mozzarella1 szkl. czarnych
oliwek1 szkl. zielonych
oliwek1 szkl.
pieczarek marynowanych5
ogórków konserwowych7
suszonych pomidorów w zalewie1 szkl.
czosnku konserwowego z
ziołami100 g
płatków migdałowych1/2 łyżeczki różowej
soli himalajskiej1 łyżka
musztardy1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżka
miodu100 ml
oliwy z oliwekpieprz
Sposób przygotowania:Do miski wrzuć pokrojone na pół
oliwki, osączony
czosnek, pokrojone na cztery części
pieczarki. Dodaj pokrojone w kostkę
ogórki konserwowe, w paseczki
pomidory suszone i uprażone na suchej patelni
płatki migdałowe. Pokrój
sery w kostkę. Wszystko wymieszaj. Z
oliwy,
octu,
musztardy,
miodu oraz
soli i
pieprzu przygotuj sos vinegrait - najlepiej wymieszaj potrząsając zakręconym słoiczkiem. Polej
sałatkę.