ßßß
Składniki:1/2 kg śledzi solonych750 ml śmietany 18%250 ml mleka 3,2%1 cebulasólpieprz ziołowypieprz czarnySposób przygotowania:Śledzie zalej wodą i mocz przez 3 godziny. Cebulkę bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj śmietanę z mlekiem, dodaj posiekaną cebulkę i wymoczone śledzie. Zostaw na co najmniej godzinę dla przegryzienia smaków. Podawaj z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.Jeśli masz więcej czasu i lubisz tradycyjne smaki sprzed lat, możesz przygotować śledziówkę z całych śledzi - takich z mleczem :)Śledzie musisz przeciąć na pół wzdłuż, wyjąć mlecz i ikrę, wyfiletować. Zamocz śledzie na kilka godzin.Mlecz rozetrzyj z 1/2 łyżeczki cukru i odrobiną zimnej wody. Następnie rozmieszaj to z 1/2 szkl. wody. Dodaj do posiekanej cebulki i śmietany z mlekiem. Dodaj wymoczone śledzie i odstaw na godzinkę.