Wykonanie
Naprawdę nie wiem, jak ją zakwalifikować... W moim rodzinnym domu
śledzie w
śmietanie towarzyszą nam zarówno w okresie adwentu jak i Wielkiego Postu... W domu rodzinnym mojego
męża zupa śledziowa jest jednym z bardziej oczekiwanym dań wigilijnych...Smaku tej zupy samej nie udało mi się osiągnąć - mimo wielu prób... Dlatego też ten przepis, który tu zamieszczam dla potomnych ;), mój mąż wręcz, jak to sam określił, wydusił ze swojej mamy ;)

Składniki:1/2 kg
śledzi solonych750 ml
śmietany 18%250 ml
mleka 3,2%1
cebulasólpieprz ziołowypieprz czarnySposób przygotowania:
Śledzie zalej
wodą i mocz przez 3 godziny.
Cebulkę bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj
śmietanę z
mlekiem, dodaj posiekaną
cebulkę i wymoczone
śledzie. Zostaw na co najmniej godzinę dla przegryzienia smaków. Podawaj z
ziemniakami gotowanymi w mundurkach.Jeśli masz więcej czasu i lubisz tradycyjne smaki sprzed lat, możesz przygotować śledziówkę z całych
śledzi - takich z
mleczem :)
Śledzie musisz przeciąć na pół wzdłuż, wyjąć mlecz i ikrę, wyfiletować. Zamocz
śledzie na kilka godzin.Mlecz rozetrzyj z 1/2 łyżeczki
cukru i odrobiną zimnej
wody. Następnie rozmieszaj to z 1/2 szkl.
wody. Dodaj do posiekanej
cebulki i
śmietany z
mlekiem. Dodaj wymoczone
śledzie i odstaw na godzinkę.