Wykonanie
Jak umilić sobie oczekiwanie na święta? Świątecznymi aromatami :) Dzisiejsza propozycja wcale nie musi się nam kojarzyć z Bożym Narodzeniem - pyszny, wilgotny piernik.... z
bananami :) Do pieczenia chętnie włączyła się moja córcia i w wielkim skupieniu kroiła
banany - były może trochę nierówne, ale ilość włożonego w to
serca nadrabiała :) Ciasto smakowało wyśmienicie zarówno z aromatyczną
kawą, jak i gorącym
kakao. Jeśli wierzyć mojej córce, to było "pycha" także z
sokiem malinowym ;) Inspiracja TUTAJ .
Składniki:3
jajka1 szkl.
cukru2 szkl.
mąki pszennej2 łyżeczki
kakao1 łyżeczka domowej
przyprawy do piernika1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szkl.
oleju3 dojrzałe
bananySposób przygotowania:
Białka jaj ubij na sztywno, dodawaj powoli
cukier. Następnie dodawaj pojedynczo
żółtka. Zmiksuj. W osobnym naczyniu wymieszaj
mąkę,
kakao,
przyprawę,
sodę i
proszek do pieczenia. Wrzuć do nich pokrojone w plasterki
banany. Wymieszaj. Do puszystej masy jajecznej powoli dodawaj sypkie składniki oraz
olej i delikatnie mieszaj. Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz około 1 godziny w 180 st.