ßßß
Po kolei :):ZAKWAS:Składniki:300 g mąki żytniej300 ml letniej wodyciepłe zaciszne miejscecierpliwość :)Sposób przygotowania:W czystym, wyparzonym słoiku - najlepiej powyżej 1000 ml - wymieszaj ok. 100 g mąki i 100 ml wody w temp. ok. 40 st. Powstanie dość rzadka papka. Przykryj słoik folią spożywczą, postaw w ciepłym miejscu i pozostaw go na 48 godzin.Po tym czasie trzeba go nakarmić - dodaj ok. 50 g mąki i 50 g letniej wody. Wymieszaj i odstaw na 24 godziny.Po upływie kolejnego dnia dosyp ok. 150 g mąki i 150 ml letniej wody, Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 24 godziny.Piątego dnia możesz upiec swój pierwszy chleb :)Przed użyciem zakwasu pamiętaj, by odłożyć około 50-80 g zakwasu na zaczyn na kolejny chleb :) Przechowuj go w niezbyt szczelnym pojemniku w lodówce nawet do 2 tygodni. Miernikiem tego, czy nadal jest dobry jest nieuzyskanie przez niego dziwnego pleśniowego koloru i włosków :)CHLEB:Składniki:500 g zakwasu250 g mąki pszennej250 g mąki żytniej250 ml wodyszczypta soli1 łyżka czarnuszki1 łyżka majeranku1/2 łyżeczka oregano1/2 łyżeczka tymiankuSposób przygotowania:Do odmierzonego zakwasu dodaj mąki oraz sól i przyprawy. Wodę w temperaturze pokojowej dodajemy stopniowo, mieszając wszystkie składniki. Konsystencja powinna być taka, by ciasto dało się jeszcze mieszać łyżką.Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w misce na około 30-40 minut. Następnie przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź zwilżoną w wodzie łyżką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 4-5 godzin. Nigdy nie wkładaj do piekarnika chleba niewyrośniętego.Piekarnik nagrzej do temperatury 230 st. Przed włożeniem chleba w formie wstaw do piekarnika garnuszek z wodą w celu wytworzenia pary. Włóż chleb. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200 st. i piecz jeszcze 20-30 minut. Chleb wystudź. Najlepiej jeść kolejnego dnia :)
Wersja z siemieniem lnianym zamiast ziół: