Wykonanie
Oj, naczekałam się. Już kilkakrotnie planowałam przygotować samodzielnie zakwas w domu, ale do tej
pory brakowało mi wystarczającej motywacji. W zeszłym tygodniu podjęłam to wyzwanie i... pełen sukces :) Mimo wielu obaw, wątpliwości, zakwas się udał, a
chleb jest pyszny :)Siedziałam pod piekarnikiem, wchłaniałam jego zapach i podziwiałam jak się rumieni... Już wkrótce kolejna próba, następny
chleb, inne
przyprawy...

Po kolei :):ZAKWAS:Składniki:300 g
mąki żytniej300 ml letniej
wodyciepłe zaciszne miejscecierpliwość :)Sposób przygotowania:W czystym, wyparzonym słoiku - najlepiej powyżej 1000 ml - wymieszaj ok. 100 g
mąki i 100 ml
wody w temp. ok. 40 st. Powstanie dość rzadka papka. Przykryj słoik folią spożywczą, postaw w ciepłym miejscu i pozostaw go na 48 godzin.Po tym czasie trzeba go nakarmić - dodaj ok. 50 g
mąki i 50 g letniej
wody. Wymieszaj i odstaw na 24 godziny.Po upływie kolejnego dnia dosyp ok. 150 g
mąki i 150 ml letniej
wody, Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 24 godziny.Piątego dnia możesz upiec swój pierwszy
chleb :)Przed użyciem zakwasu pamiętaj, by odłożyć około 50-80 g zakwasu na zaczyn na kolejny
chleb :) Przechowuj go w niezbyt szczelnym pojemniku w lodówce nawet do 2 tygodni. Miernikiem tego, czy nadal jest dobry jest nieuzyskanie przez niego
dziwnego pleśniowego koloru i włosków :)
CHLEB:Składniki:500 g zakwasu250 g
mąki pszennej250 g
mąki żytniej250 ml
wodyszczypta
soli1 łyżka
czarnuszki1 łyżka
majeranku1/2 łyżeczka
oregano1/2 łyżeczka
tymiankuSposób przygotowania:Do odmierzonego zakwasu dodaj
mąki oraz
sól i
przyprawy.
Wodę w temperaturze pokojowej dodajemy stopniowo, mieszając wszystkie składniki. Konsystencja powinna być taka, by ciasto dało się jeszcze mieszać łyżką.Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w misce na około 30-40 minut. Następnie przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź zwilżoną w wodzie łyżką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 4-5 godzin. Nigdy nie wkładaj do piekarnika
chleba niewyrośniętego.Piekarnik nagrzej do temperatury 230 st. Przed włożeniem
chleba w formie wstaw do piekarnika garnuszek z
wodą w celu wytworzenia pary. Włóż
chleb. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200 st. i piecz jeszcze 20-30 minut.
Chleb wystudź. Najlepiej jeść kolejnego dnia :)

Wersja z
siemieniem lnianym zamiast
ziół:
