ßßß Cookit - przepis na Halloweenowe ciasteczka anyżowe

Halloweenowe ciasteczka anyżowe

nazwa

Wykonanie

Zgodnie z obietnicą - spieszę z przepisem na anyżkowe ciasteczka halloweenowe. Nie wymagają wiele pracy. Ciasto jest elastyczne, pięknie się wałkuje i wykrawa. Przepis ten zakwalifikowałam już do grona tych, do których będę często wracać :)
Składniki:
500 g mąki
100 g masła lub margaryny
150 g cukru
1/2 szkl. mleka
2 jajka
sól
2 łyżeczki amoniaku
cukier waniliowy
lukier
barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
Tłuszcz utrzyj z cukrem, dodaj jajka, szczyptę soli i cukier waniliowy. Następnie wymieszaj amoniak w ciepłym mleku i dodaj do masy maślano-jajecznej. Nie przestawaj miksować i dodaj mąkę. Wyrób ciasto i schowaj na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkuj na grubość około 5 mm i wykrawaj foremkami ciasteczka. Piecz na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temp. 200st. na jasnozłoty kolor. Wystudzone polukruj.
Ciasteczka wg przepisu - wszystkie jaśniutkie :) pozostałe-cynamonowe :)
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2013/10/halloweenowe-ciasteczka-anyzowe.html