Zgodnie z obietnicą - spieszę z przepisem na anyżkoweciasteczka halloweenowe. Nie wymagają wiele pracy. Ciasto jest elastyczne, pięknie się wałkuje i wykrawa. Przepis ten zakwalifikowałam już do grona tych, do których będę często wracać :)Składniki:500 g mąki100 g masła lub margaryny150 g cukru1/2 szkl. mleka2 jajkasól2 łyżeczki amoniakucukier waniliowylukierbarwniki spożywczeSposób przygotowania:Tłuszcz utrzyj z cukrem, dodaj jajka, szczyptę soli i cukier waniliowy. Następnie wymieszaj amoniak w ciepłym mleku i dodaj do masy maślano-jajecznej. Nie przestawaj miksować i dodaj mąkę. Wyrób ciasto i schowaj na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkuj na grubość około 5 mm i wykrawaj foremkami ciasteczka. Piecz na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temp. 200st. na jasnozłoty kolor. Wystudzone polukruj.Ciasteczka wg przepisu - wszystkie jaśniutkie :) pozostałe-cynamonowe :)