Wykonanie
Lipiec pachnie w tym roku
jagodami... Wielkopolskie lasy obfitują w piękne krzewinki
czarnych jagód, stąd też pewną tradycją jest ich wykorzystywanie do wszelkich wypieków. Uwielbiam jagodzianki z
białym serem, ale czasami po prostu brakuje czasu na wyrastanie ciasta i kilka etapów przygotowania. Dlatego też proponuję bardzo szybkie i proste ciasto z
jagodami (tak naprawdę w to miejsce możecie wpisać dowolne
owoce - z każdymi smakuje równie dobrze ;)

Składniki:

3
jajka3 szkl.
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szkl.
cukru1 szkl.
oleju1 szkl.
kefiru500 g
jagód1/2 kostki
masła lub
margaryny4 łyżki
cukru1 łyżeczka esencji waniliowej1/2 szkl.
mąki3/4 szkl.
otrębów pszennych
Sposób przygotowania:Wymieszaj suche składniki. Wbij
jajka i dodaj
olej oraz
kefir. Wymieszaj łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania mikserem). Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysyp równomiernie
owoce.Do miski (ja wykorzystuję tę samą - stąd czasem nazywam to ciasto "wypiekiem z jednej miski" :) ) wrzuć składniki na kruszonkę - dobrze wyrób, by składniki się połączyły i zaczęły "kruszyć". Wysyp na
owoce.Piecz 40-45 minut w 180 st. W przypadku wątpliwości - sprawdź patyczkiem.
