ßßß
Robiłam już podobne danie ryba w cieście francuskim, jednak jak wiadomo wszystko z czasem ulega modyfikacjom i, mam nadzieję, ulepszeniom. Chciałam pokazać ile się zmieniło przez te 10 miesięcy.Składniki (dla 3 osób):ok.600g pstrąga łososiowegoopakowanie ciasta francuskiegosos sojowysól, pieprzcytrynaparmezan w kawałkujajko do posmarowaniaPrzyrządzanie:Z ryby zdjąć skórę, oczyścić z ewentualnych ości, opłukać i wysuszyć. Dzielimy na trzy kawałki, lub tyle ile potrzebujemy. Każdy kawałek oprószamy pieprzem i niewielką ilością soli. Skrapiamy sokiem z cytryny i niewielką ilością sosu sojowego. Odstawiamy na 15minut.
Przygotowujemy ciasto francuskie, czyli delikatnie rozwałkowujemy i przekrawamy na 6 części. Na jeden kawałek kładziemy pstrąga i przykrywamy go drugiem kawałkiem. Brzegi dokładnie ze sobą sklejamy.Wierzch gotowych paczuszek smarujemy jajkiem oraz kładziemy kawałki parmezanu.
Pieczemy przez ok.40minut w temp. 180stopni. Właściwie czas i temperatura zależy od piekarnika.
Najlepiej smakuje ze świeżą sałatą.