Wykonanie
Grillowe menu najwyższa
pora odświeżać i poszerzać. Weekend majowy przed nami. Wielu z nas wyruszy na różnego rodzaju wyprawy. Spacery, rowery, grille,
ryby i inne biwaki - mimo, że jak zwykle zapowiedzi pogodowe są lekko niepokojące. Wg mnie w tym roku majówka nie wypada zbyt atrakcyjnie. Ani długa, ani ciepła się nie zapowiada.... A może takie mam nastawienie tym razem - wszystko mi jedno. Ptaki śpiewają zielono się zrobiło, a Babcia tego nie widzi. Ech, nie tak łatwo pogodzić się z odejściem kogoś tak ważnego....Wracając jednak do tematyki kulinarnej bo co tam kogo obchodzą moje smutki niepokonane.... Ponieważ czasu i chęci na długie pisanie mało, to wstawiam szybko - krótki przepis na orzeźwiający sos. Powinien nadać się do
mięs i ryb, które zamierzacie grillować i pochłaniać w najbliższych dniach ;)

Składniki (na małą miseczkę):1 łyżka
chrzanu tartego (samodzielnie bądź
ostrego ze słoika)1 łyżka
majonezu1- 2 łyżki
śmietany (którą można zastąpić gęstym
jogurtem greckim)1 łyżka
soku z cytrynysól (opcjonalnie),
pieprz kolorowy świeżo mielonyPrzygotowanie:Składniki należy wymieszać na jednolitą masę. Proporcje można modyfikować wg własnych upodobań.Sos robi się w pięć minut, także sprawdzi się w nieplanowanych sytuacjach.Nic wyszukanego, ale walory smakowe na poziomie ;)My ostatnio wypróbowaliśmy go do
sandacza smażonego, o którym z braku czasu dopiero niebawem.Udanego grillowania majowego Wam życzę i pogody lepszej niż zapowiadają. A jeśli potrzebujecie inspiracji co do grillowego menu to zapraszam do lektury.