ßßß
Składniki (na 2 - 3 osoby):1 polędwiczka wieprzowa
2 łyżki miodu płynnego ( u mnie syrop z mniszka lekarskiego)2 łyżki soku z cytryny1 płaska łyżeczka imbiru mielonego1 łyżka oleju1 mały ząbek czosnkusól, pieprz białyszczypta kurkumyszczypta chili w płatkach1/2 mieszanki warzyw chińskichPrzygotowanie:
Miód i sok z cytryny mieszamy z imbirem, drobno tartym czosnkiem i chili. Dodajemy łyżkę oliwy i szczyptę soli.Nacieramy nią lekko stłuczone plastry polędwiczki. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie - trzy godzinki.Następnie nacieramy lekko mąką (pomieszana żytnia z pszenną). Smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po kilka minut z każdej strony wystarczy. W tym samym czasie gotujemy ryż i smażymy na maśle warzywa z dodatkiem czosnku, imbiru i kurkumy. Danie gotowe. Pysznie smakuje z sosem słodko pikantnym chili.
Powtórzę raz jeszcze - tak zamarynowana polędwica jest przepyszna. Na wierzchu chrupiąca, a w środku soczysta i miękka. Mniam.