ßßß Cookit - przepis na Cytrynowo - imbirowa polędwica w orientalnym stylu

Cytrynowo - imbirowa polędwica w orientalnym stylu

nazwa

Wykonanie

A skoro dwieście tysięcy odsłon minęło, to wstyd coś nie upichcić dobrego. Po dość długiej jak na mnie przerwie witam się z Wami przepisem na chrupiącą, rumianą polędwiczkę wieprzową. Nieskromnie mówiąc - przepyszną. Pierwszy raz przyprawiłam ten gatunek mięsa w stylu orientalnym, a efekt jest taki, że następnego razu doczekać się wprost nie mogę. Sprawdźcie sami czy mój samozachwyt nie jest aby przesadzony.
Składniki (na 2 - 3 osoby):
1 polędwiczka wieprzowa
2 łyżki miodu płynnego ( u mnie syrop z mniszka lekarskiego)
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka imbiru mielonego
1 łyżka oleju
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz biały
szczypta kurkumy
szczypta chili w płatkach
1/2 mieszanki warzyw chińskich
Przygotowanie:
Miód i sok z cytryny mieszamy z imbirem, drobno tartym czosnkiem i chili. Dodajemy łyżkę oliwy i szczyptę soli.
Nacieramy nią lekko stłuczone plastry polędwiczki. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie - trzy godzinki.
Następnie nacieramy lekko mąką (pomieszana żytnia z pszenną). Smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po kilka minut z każdej strony wystarczy. W tym samym czasie gotujemy ryż i smażymy na maśle warzywa z dodatkiem czosnku, imbiru i kurkumy. Danie gotowe. Pysznie smakuje z sosem słodko pikantnym chili.
Powtórzę raz jeszcze - tak zamarynowana polędwica jest przepyszna. Na wierzchu chrupiąca, a w środku soczysta i miękka. Mniam.
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2014/08/cytrynowo-imbirowa-poledwica-w.html