Wykonanie
A skoro dwieście tysięcy odsłon minęło, to wstyd coś nie upichcić dobrego. Po dość długiej jak na mnie przerwie witam się z
Wami przepisem na chrupiącą, rumianą polędwiczkę wieprzową. Nieskromnie mówiąc - przepyszną. Pierwszy raz przyprawiłam ten gatunek
mięsa w stylu orientalnym, a efekt jest taki, że następnego razu doczekać się wprost nie
mogę. Sprawdźcie sami czy mój samozachwyt nie jest aby przesadzony.

Składniki (na 2 - 3 osoby):1 polędwiczka wieprzowa

2 łyżki
miodu płynnego ( u mnie
syrop z mniszka lekarskiego)2 łyżki
soku z cytryny1 płaska łyżeczka
imbiru mielonego1 łyżka
oleju1 mały ząbek
czosnkusól,
pieprz białyszczypta
kurkumyszczypta
chili w płatkach1/2
mieszanki warzyw chińskichPrzygotowanie:
Miód i
sok z cytryny mieszamy z
imbirem, drobno tartym
czosnkiem i
chili. Dodajemy łyżkę
oliwy i szczyptę
soli.Nacieramy nią lekko stłuczone plastry
polędwiczki. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie - trzy godzinki.Następnie nacieramy lekko
mąką (pomieszana żytnia z pszenną). Smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po kilka minut z każdej strony wystarczy. W tym samym czasie gotujemy
ryż i smażymy na
maśle warzywa z dodatkiem
czosnku,
imbiru i
kurkumy. Danie gotowe. Pysznie smakuje z sosem słodko pikantnym
chili.

Powtórzę raz jeszcze - tak zamarynowana
polędwica jest przepyszna. Na wierzchu chrupiąca, a w środku soczysta i miękka. Mniam.