Wykonanie
Jakiś czas temu i to niekrótki
pisałam o schabie środkowym w zastępstwie
pstrąga .
Pisałam o tym jak to się stało, że zdjęcia mi wyparowały. Okazało się, że jestem przezorna tylko o tym nie pamiętam ;) Na wszelki wypadek nie usunęłam zdjęć, która dałam Mężowi do zgrania i oczywiście o tym zapomniałam. To się nazywa skleroza ;) Dopiero po pewnym czasie odkryłam fotki na swoim telefonie. Mamy wielki post dlatego myślę, że to dobry moment by napisać w końcu o
pstrągu łososiowym, który smakuje tak samo pysznie jak
łosoś, a jest trochę tańszy ;) Przede wszystkim każdy moment jest dobry by dietę wzbogacić o
ryby.

Składniki (dla 2-3 osób):ok 1/2 kg fileta z
pstrąga łososiowego

4-5 sporych
ziemniaków (gatunek na frytki)kolorowa
sałatkaprzyprawa do grilla ziołowapieprz cytrynowysól,
pieprz1/2 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowanie:Osuszoną
rybę nacieramy
solą,
pieprzem cytrynowym i odrobiną
ziołowej mieszanki grillowej. Skrapiamy
oliwą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej.

Kilka minut z każdej strony wystarczy. Przekładamy delikatnie by nie uszkodzić kawałków lub pieczemy nieco dłużej, na mniej rozgrzanej patelni - tylko z jednej strony. Podajemy z pieczonymi
ziemniakami i ulubioną surówką. U nas była to surówka oparta na miksie
sałat, o której wspomnę coś więcej niebawem. Jako, że sezon grillowy najwyższa
pora rozpocząć
rybę tę do grillowania tradycyjnego gorąco polecam. Pyszności i do tego zdrowe.