ßßß
Składniki (dla 2-3 osób):ok 1/2 kg fileta z pstrąga łososiowego
4-5 sporych ziemniaków (gatunek na frytki)kolorowa sałatkaprzyprawa do grilla ziołowapieprz cytrynowysól, pieprz1/2 łyżki oliwy z oliwekPrzygotowanie:Osuszoną rybę nacieramy solą, pieprzem cytrynowym i odrobiną ziołowej mieszanki grillowej. Skrapiamy oliwą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej.
Kilka minut z każdej strony wystarczy. Przekładamy delikatnie by nie uszkodzić kawałków lub pieczemy nieco dłużej, na mniej rozgrzanej patelni - tylko z jednej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. U nas była to surówka oparta na miksie sałat, o której wspomnę coś więcej niebawem. Jako, że sezon grillowy najwyższa pora rozpocząć rybę tę do grillowania tradycyjnego gorąco polecam. Pyszności i do tego zdrowe.