ßßß Cookit - przepis na Kuchnia po mojemu: Kluski łyżką kładzione z mąki pełnoziarnistej - idealne do gulaszu, klopsów i mięs duszonych

Kuchnia po mojemu: Kluski łyżką kładzione z mąki pełnoziarnistej - idealne do gulaszu, klopsów i mięs duszonych

nazwa

Wykonanie

Obiad prawie gotowy. Pytanie z czym go podać czasem zaprząta moją głowę. I myślę, że nie tylko moją. Jeśli znudził Ci się makaron, nie lubisz kaszy gryczanej, a na ryż nie masz akurat ochoty - to przepis idealny dla Ciebie. Proste w produkcji kluski łyżką kładzione podpatrzone u mojej Teściowej zagnieździły się na stałe w moim domowym menu. Stanowią doskonałą alternatywę dla pyz, kopytek i innych standardowych dodatków do sosów mięsnych. A jeśli jeszcze przyrządzone zostaną z mąki razowej lub np trzy ziarna - to już w ogóle pełnia zdrowia ;)
Składniki w proporcjach "naocznych" (na obiad do syta dla 2-3 osób):
6-7 czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
100 ml wody
1/2 łyżeczki soli
kilka kropli oleju
woda do ugotowania
Przygotowanie:
Mąkę mieszam z całymi jajami i solą. Dodaję kilka kropli oleju. Na koniec podlewam wodą - tyle by powstało gęste choć jednak lejące się ciasto. Proporcje mąki i wody, które podałam w składnikach stanowią tylko przykład. Przygotowując kluski nigdy nie używam miarek. Mąkę sypię do miski prosto z torebki. Po wymieszaniu z jajami, wodą reguluję gęstość ciasta - a mąką jego ilość. Moja Mama do tego typu klusków dodawała jeszcze ziemniaki. Teraz ich już nie przyrządza jako, że nie są zgodne z jej dietą.
Na zdjęciu powyżej prezentuję pożądaną konsystencję ciasta. Kluski wrzucam na osolony wrzątek z odrobiną oleju, "odcinając" łyżką z przechylonej nad garnkiem poręcznej miski. Gotuję ok. 5 minut.
Odcedzam i gotowe do nałożenia. Poniżej z naszym ulubionym sosikiem mięsnym .
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2013/09/kluski-yzka-kadzione-z-maki.html