Wykonanie
            Postanowiłam w imieniu mojego dwudziestomiesięcznego syncia pochwalić się jego dzisiejszym obiadkiem. Jest to w naszym menu danie - pewniak. Maksio od zawsze uwielbiał 
łososia. Najpierw pochłaniał "słoiczkowego", 
potem sama gotowałam 
rybkę w pomidorach z warzywami. Kiedy skończył rok postanowiłam przyrządzić mu tę 
rybkę tak jak ja lubię - pieczoną z 
koprem i 
cytryną. Przygotowanie tego dania zajmuje w 
sumie pół godziny, a dziecko w atrakcyjnej formie otrzymuje bogactwo witamin i substancji odżywczych właściwych rybie.

Składniki (na jeden dziecięcy posiłek):kawałek fileta 
łososia bez skóry (nigdy go nie ważyłam)2 plasterki 
cytrynyłyżka posiekanego 
kopruszczypta 
soli i 
pieprzułyżka 
masłaPrzygotowanie:Umytą 
rybę lekko solimy i obsypujemy 
pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinkę lub dwie. Następnie układamy ją w małym naczyniu żaroodpornym na plasterku 
cytryny. Posypujemy 
łososia koprem i przykrywamy drugim plasterkiem 
cytryny.

Na koniec obkładamy 
masłem:

Pieczemy pod przykryciem (ja używam w tym celu foli aluminiowej) przez ok. 20 min w temperaturze 170-180 stopni wykorzystując pieczenie tradycyjne z termoobiegiem.Tak przyrządzoną 
rybkę serwuję dziecku z różnymi dodatkami, np. puree ziemniaczano - 
pietruszkowym ze 
szpinakiem. Dziś były to leniwe Babci Hani z miksowanymi, gotowanymi warzywami (
marchew, 
pietruszka, 
kalarepa).Smacznego