Korzystając z obfitości świeżych truskawek powstał szybki deser warstwowy. Smaki w deserze są znane, ale w takim układzie smakują bardzo przyjemnie. Cudownie jest dotrzeć do ostatniej warstwy kawowej, która jest jak wisienka na torcie. Jej smak długo pozostaje w ustach i jedząc deser czeka się kiedy znów do niego się dotrze. Deser o umiarkowanej słodyczy.Składniki:(3 średnie porcje)300 g truskawek3 kiwi100 g herbatników200 g serka mascarpone100 g śmietany 30% (schłodzona)1 łyżka soku z cytryny7 - 8 łyżek cukru pudru2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy naturalnejPrzygotowanie:W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić kawę z cukrem trzcinowym, wystudzić.Truskawki umyć i oczyścić z szypułek (odłożyć kilka truskawek do dekoracji). Kiwi obrać ze skórki.Herbatniki rozdrobnić blenderem, połową wysypać dno szklanek i polać wystudzoną kawą.Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru pudru, pod koniec dodając serekmascarpone (gdy lubimy bardzo słodkie, dodać więcej cukru). Ma powstać jednolita puszysta masa, połowę wyłożyć na herbatniki z kawą.Truskawki z łyżką cukru i sokiem z cytryny rozdrobnić w blenderze. Jeśli truskawki są mało słodkie dodać więcej cukru. Wyłożyć na masę z serka.Na truskawki wysypać pozostałe herbatniki.Kiwi z 2 - 3 łyżkami cukru rozdrobnić w blenderze i wyłożyć na herbatniki.Na warstwę z kiwi położyć masę z serka i udekorować przekrojonymi truskawkami.