ßßß Cookit - przepis na Deser warstwowy

Deser warstwowy

nazwa

Wykonanie

Korzystając z obfitości świeżych truskawek powstał szybki deser warstwowy. Smaki w deserze są znane, ale w takim układzie smakują bardzo przyjemnie. Cudownie jest dotrzeć do ostatniej warstwy kawowej, która jest jak wisienka na torcie. Jej smak długo pozostaje w ustach i jedząc deser czeka się kiedy znów do niego się dotrze. Deser o umiarkowanej słodyczy.
Składniki:
(3 średnie porcje)
300 g truskawek
3 kiwi
100 g herbatników
200 g serka mascarpone
100 g śmietany 30% (schłodzona)
1 łyżka soku z cytryny
7 - 8 łyżek cukru pudru
2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy naturalnej
Przygotowanie:
W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić kawę z cukrem trzcinowym, wystudzić.
Truskawki umyć i oczyścić z szypułek (odłożyć kilka truskawek do dekoracji). Kiwi obrać ze skórki.
Herbatniki rozdrobnić blenderem, połową wysypać dno szklanek i polać wystudzoną kawą.
Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru pudru, pod koniec dodając serek mascarpone (gdy lubimy bardzo słodkie, dodać więcej cukru). Ma powstać jednolita puszysta masa, połowę wyłożyć na herbatniki z kawą.
Truskawki z łyżką cukru i sokiem z cytryny rozdrobnić w blenderze. Jeśli truskawki są mało słodkie dodać więcej cukru. Wyłożyć na masę z serka.
Na truskawki wysypać pozostałe herbatniki.
Kiwi z 2 - 3 łyżkami cukru rozdrobnić w blenderze i wyłożyć na herbatniki.
Na warstwę z kiwi położyć masę z serka i udekorować przekrojonymi truskawkami.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/06/deser-warstwowy.html