Wykonanie
Dziś przepis na prosty i efektowny letni deser z
serka mascarpone i
kiwi. Przepis jest łatwy, nie wymaga wielu składników i robi się błyskawicznie. Niedawno zrobiłam podobny deser, ale ze świeżymi
truskawkami zamiast
kiwi jako szybkie ciasto dla późno zapowiedzianych gości - było gotowe do jedzenia w ciągu 2 godzin od rozpoczęcia przygotowywania. Jak dla mnie to dużo lepsza opcja niż rozgrzewać piekarnik w gorący letni dzień.Składniki na średnią blaszkę:Warstwa
mascarpone:250 g
mascarponemały kubek
śmietany 30%3 łyżki
cukru200 ml
wodyWarstwa
kiwi:6 dojrzałych
kiwi200 ml
wodycukier do smakuopcjonalnie zielony barwnikkilkanaście
herbatników na spódRozpuścić pierwszą
galaretkę kiwi w 200 ml
wody, przestudzić. Prostokątną formę dokładnie wyłożyć folią spożywczą, ułozyć spód z
herbatników (można także upiec
biszkoptowy spód, ale jeśli ma być mało praco- i czasochłonnie, zostajemy przy herbatnikach).
Śmietankę ubić z
cukrem na sztywno, następnie dodać
mascarpone i ubijać do całkowitego połączenia. Do masy
śmietanowo-serowej dodawać po łyżce
galaretki. Cały czas mieszać mikserem na niskich obrotach. Gotową masę wylać na
herbatniki i wstawić do lodówki do stężenia (nie powinno to zająć więcej niż 2 godziny. W tym czasie przygotować warstwę
kiwi. Przygotować drugą
galaretkę.
Kiwi obrać i pokroić, dodać
cukier i niewielka ilość
wody, zagotować. Uwaga 1, gotowane
kiwi traci kolor, więc jeśli używamy
galaretki cytrynowej, można dodać odrobinę (dosłownie kroplę) zielonego
barwnika spożywczego żeby masa z powrotem zrobiła się "kiwiowa". Uwaga 2, etap gotowania i
barwienia pomijamy jeśli mamy
galaretkę bez dodatki
żelatyny.
Kiwi zawiera enzym, który powoduje, ze
żelatyna zwierzęca się nie ścina, który można zneutralizować gotowaniem. A jeśli nie używamy zagęstnika zwierzęcego, to gotowanie nie jest do niczego potrzebne.
Owoce wymieszać z
galaretką (nie musi być ostudzona), zmiksować na gładko, sprawdzić czy jest odpowiednio słodkie, ostudzić i wylać na masę
mascarpone. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, ale wystarczą w
sumie niecałe 4 godziny w lodówce.