ßßß Cookit - przepis na Tatar wołowy

Tatar wołowy

nazwa

Wykonanie

Aby przygotować dobry tatar potrzebujemy dobrej jakościowo i ze sprawdzonego źródła świeżej polędwicy wołowej. Sama fanką jedzenia surowego mięsa nie jestem, jednak aby zadowolić męską część domowników tatar sporadycznie pojawia się na naszym stole.
Składniki:
200 g świeżej polędwicy wołowej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
sól
1/2 łyżeczki sosu sojowego lub sosu worcestershire (opcjonalnie)
dodatkowo:
świeże żółtko jaja kurzego
1 mała cebula
2 ogórki kiszone
Przygotowanie:
Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić i drobno pokroić (posiekać).
Dodać oliwę, sos i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać (dłonią, a nie łyżką), uformować z mięsa lekko spłaszczoną kulę.
Cebulę i ogórki drobniutko pokroić, ułożyć przy kuli z mięsa.
Żółtko proponuję podać na małym talerzyku (nie każdy lubi tatar z surowym żółtkiem). Jajko przed wyjęciem żółtka sparzyć gorącą wodą.
Porcja dla 1 osoby, jeść łącząc cebulę, ogórek i tatar. Schłodzić przed podaniem, powinien być zjedzony w dniu jego przygotowania.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/04/tatar-woowy.html