ßßß
Aby przygotować dobry tatar potrzebujemy dobrej jakościowo i ze sprawdzonego źródła świeżej polędwicy wołowej. Sama fanką jedzenia surowego mięsa nie jestem, jednak aby zadowolić męską część domowników tatar sporadycznie pojawia się na naszym stole.Składniki:200 g świeżej polędwicy wołowej1 łyżeczka oliwy z oliwekświeżo zmielony pieprzsól1/2 łyżeczki sosu sojowego lub sosu worcestershire (opcjonalnie)dodatkowo:świeże żółtko jaja kurzego1 mała cebula2 ogórki kiszonePrzygotowanie:Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić i drobno pokroić (posiekać).Dodać oliwę, sos i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać (dłonią, a nie łyżką), uformować z mięsa lekko spłaszczoną kulę.Cebulę i ogórki drobniutko pokroić, ułożyć przy kuli z mięsa.Żółtko proponuję podać na małym talerzyku (nie każdy lubi tatar z surowym żółtkiem). Jajko przed wyjęciem żółtka sparzyć gorącą wodą.Porcja dla 1 osoby, jeść łącząc cebulę, ogórek i tatar. Schłodzić przed podaniem, powinien być zjedzony w dniu jego przygotowania.