Wykonanie
Kotlety, które lubią wszyscy w moim domu.
Mięso z indyka w tych kotletach jest bardzo delikatne i soczyste. Warto spróbować, wykonanie nie jest takie trudne.Składniki:1 kg ładnej piersi z
indyka30 dag
pieczarek1
cebulapieprz mielony naturalny
sól0,5 łyżeczki
majeranku3
jajkabułka tartamąkaolej rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie:
Pieczarki wyczyścić, umyć, obgotować z 15 minut w lekko osolonej wodzie i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, przekroić na 4 części, a następnie na cienkie plasterki.Rozgrzać na patelni
olej zeszklić
cebulę, dodać
pieczarki,
majeranek, szczyptę
soli i
pieprz do smaku. Smażyć do zrumienienia się
pieczarek, następnie dodać czubatą łyżkę
bułki tartej, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Odstawić do wystudzenia.Pierś z
indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, powycinać wszelkie żyłki i pokroić ukośnie wzdłuż włókien na około 1 cm plastry. Pokrojone kawałki delikatnie rozbić i z obu stron równomiernie oprószyć
pieprzem i
solą.W głębokim talerzu roztrzepać
jajka, na duży płaski talerz wysypać około 0,5 szklanki
mąki, a na drugi
bułki tartej. Ja, aby ułatwić pracę składam kotleciki i obtaczam w
mące wcześniej, nie wolno tylko obtoczonych kotletów kłaść jeden na drugim, gdyż się posklejają.Składanie: na środek plastra
mięsa kładziemy kilka
pieczarek z
cebulką, składamy na pół i obtaczamy w
mące. Mniejsze plastry można jeden na drugi, a w środek
pieczarki i wtedy w
mąkę. Kotlety skleją się ze sobą pod wpływem
mąki i
jajka.Rozgrzać na patelni
olej, przygotowane kotlety maczać w
jajku, a następnie obtoczyć w
bułce tartej. Smażyć do zarumienienia z obu stron.