ßßß Cookit - przepis na Kotlet z indyka z pieczarkami

Kotlet z indyka z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Kotlety, które lubią wszyscy w moim domu. Mięso z indyka w tych kotletach jest bardzo delikatne i soczyste. Warto spróbować, wykonanie nie jest takie trudne.
Składniki:
1 kg ładnej piersi z indyka
30 dag pieczarek
1 cebula
pieprz mielony naturalny
sól
0,5 łyżeczki majeranku
3 jajka
bułka tarta
mąka
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki wyczyścić, umyć, obgotować z 15 minut w lekko osolonej wodzie i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, przekroić na 4 części, a następnie na cienkie plasterki.
Rozgrzać na patelni olej zeszklić cebulę, dodać pieczarki, majeranek, szczyptę soli i pieprz do smaku. Smażyć do zrumienienia się pieczarek, następnie dodać czubatą łyżkę bułki tartej, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Odstawić do wystudzenia.
Pierś z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, powycinać wszelkie żyłki i pokroić ukośnie wzdłuż włókien na około 1 cm plastry. Pokrojone kawałki delikatnie rozbić i z obu stron równomiernie oprószyć pieprzem i solą.
W głębokim talerzu roztrzepać jajka, na duży płaski talerz wysypać około 0,5 szklanki mąki, a na drugi bułki tartej. Ja, aby ułatwić pracę składam kotleciki i obtaczam w mące wcześniej, nie wolno tylko obtoczonych kotletów kłaść jeden na drugim, gdyż się posklejają.
Składanie: na środek plastra mięsa kładziemy kilka pieczarek z cebulką, składamy na pół i obtaczamy w mące. Mniejsze plastry można jeden na drugi, a w środek pieczarki i wtedy w mąkę. Kotlety skleją się ze sobą pod wpływem mąki i jajka.
Rozgrzać na patelni olej, przygotowane kotlety maczać w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć do zarumienienia z obu stron.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/01/kotlet-z-indyka-z-pieczarkami.html