Wykonanie
Botwina, czyli
młode liście
buraka ćwikłowego zawiera żelazo, wapń i wiele witamin. Pobudza apetyt, koi nerwy, jest łatwostrawna. Ponadto jest prosta w przygotowaniu. Można z niej wyczarować pyszną zupkę o apetycznym kolorze,
chipsy, surówkę , a nawet tartę. Dzisiaj zaserwuję Wam przepis na surówkę z botwiny,
kalarepy i
ogórka. Całość polana
sosem winegret idealnie sprawdzi się w roli dodatku do
schabu.Składniki:2 małe
kalarepy,2
ogórki,1 pęczek botwiny z
buraczkiem,3 łyżki
oliwy z oliwek,łyżeczka
soku z cytryny,
sól i
pieprz do smaku,
szczypiorek z
cebuliPrzygotowanie:
Kalarepki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
ogórki obrać i pokroić w kostkę.
Buraczka należy obrać i razem z łodyżkami (bez liści) zblanszować w gorącej wodzie przez ok 3 min.Botwinę umyć, pokroić i przełożyć do salaterki. Dodać zblanszowanego
buraczka uprzednio pokrojonego w plasterki oraz łodyżki. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Oliwę,
sok z cytryny i
przyprawy wymieszać i polać surówkę .
Szczypiorek pokroić , posypać gotową surówkę.