Wykonanie
Niedawno kupiłam z czystej ciekawości kulinarnej
batata. Wiedząc, że
batat nazywany jest słodkim
ziemniakiem byłam zaintrygowana jego smakiem. Po przyjściu do domu od razu siadłam i w internecie wyszukałam, jak to warzywo może być przygotowane. Czytając o nim dowiedziałam się, że jest on uważany za najbardziej odżywcze warzywo na świecie ( źródło potasu , karotenu, witaminy C i z grupy B).
Batat idealnie sprawdza się w roli przysmaku dla osób odchudzających się, ponieważ po jego zjedzeniu długo czujemy się syci. Jego wartość kaloryczna dla 100 g = 86 kcal. Pochodzi z Ameryki. Największym producentem
batatów jest Karolina Północna.
Bataty można przygotować na wiele sposobów. Podobnie jak
ziemniaki można je piec, smażyć, gotować, przygotować z nich frytki, zupę.Najprostszy sposób przygotowania
batatów to pokrojenie ich w paski, ułożenie na blasze do pieczenia, skropienie
oliwą, oprószenie
solą i zapieczenie . Po wyjęciu można użyć je do sałatki, której przepis podam dzisiaj lub zajadać się nimi bez obaw . Będzie to zdrowa i bardzo smaczna alternatywa dla
chipsów, czy paluszków.Porcja dla 2 osób:pół
batata,30 dag
sera pleśniowego Lazur,opakowanie
rukoli,
oliwa z oliwek,
sól,garść zmielonych
orzechów włoskich lub
fistaszkówPrzygotowanie;Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni.
Batat dokładnie wyszorować i umyć pod bieżącą
wodą. Blachę do pieczenie wyłożyć papierem i ułożyć na niej pokrojone w słupki lub ćwiartki kawałki
batata. Następnie skropić je
oliwą i posypać
solą. Zapiekać w piekarniku 25-30 min w zależności od wielkości kawałków
batata.

Na talerz wyłożyć opłukaną
rukolę, kawałki pieczonego
batata oraz pokruszony
ser pleśniowy. Całość skropić
oliwą i posypać zmielonymi
orzechami .