Wykonanie
Wracamy z co piątkowym cyklem dla studentów. Dzisiaj coś innego, bo
soczewica z
cukinią,
mięsem mielonym,
kukurydzą i
curry. Pyszne, rozgrzewające danie, a jednocześnie niesamowicie sycące. A jak Wam się podoba danie i cały cykl dla studentów? Chcecie więcej? A może macie jakieś składniki, albo całe danie, które chcielibyście, abym przygotowała? Jeśli tak, piszcie!

składniki:75 g
czerwonej soczewicy500 g
mięsa mielonego z
indyka (lub wieprzowego)1
cukiniapół
cebuli2 ząbki
czosnkumała puszka
kukurydzyprzyprawy: 1 łyżeczka
curry, 1 łyżeczka
kurkumy, po pół łyżeczki
papryki słodkiej i ostrej
olejpół szklanki
bulionuCebulę i
czosnek drobno kroimy i przysmażamy na
oleju. Następnie dodajemy
mięso i przysmażamy. Dodajemy
soczewicę i zalewamy
bulionem. Gotujemy 5 minut.
Cukinię kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół i usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry, a następnie dodajemy do garnka. Dusimy około 10 minut, aż
soczewica będzie miękka. Przyprawiamy
curry,
kurkumą,
papryką słodką i ostrą. Pod koniec dodajemy
kukurydzą. Gotujemy razem około 2 minut i gotowe!





