ßßß
Składniki:150g mąki pszennej50g cukru pudru60ml śmietanki 30%25g masła1 żółtko1/2 łyżeczki proszku do pieczenia100-120g prażonych orzeszków ziemnych lub orzechów włoskich30g czekolady gorzkiej30g czekolady mlecznej
Wykonanie:- składniki powinny być zimne- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, śmietankę, cukier puder oraz żółtko, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto- ciasto powinno być dość miękkie i lekko klejące, można je zafoliować i schłodzić lub od razu formować ciasteczka- ciasto podsypać mąką, rozwałkować na dość cienki placek- kieliszkiem wykrawać małe kółeczka, układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- orzeszki ziemne układać od razu na każdym ciastku, włoskie najpierw pokroić na mniejsze kawałki- orzechy wciskać dość mocno w każde ciastko (dzięki temu po upieczeniu nie będą odpadać), które zwiększy dość znacznie swoją średnicę
- wstawić do piekarnika, piec w 190 stopniach przez około 12-15 minut do lekkiego zrumienienia- ciasteczka pozostawić na blasze do ostygnięcia lub delikatnie zdjąć, jeśli mamy do upieczenia jeszcze jedną turę ciastek- ostygnięte ciasteczka udekorować czekoladą- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, ciepłą przełożyć do rękawa cukierniczego lub do zwiniętego z papieru do pieczenia rożka, wyciskać na ciastka esy floresy- ciasteczka pozostawić do zastygnięcia czekolady lub schłodzić w lodówce- ciasteczka przechowywać w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu lub w lodówce (np. w lecie, kiedy na zewnątrz jest zbyt gorąco)