Wykonanie
Ciasteczka śmietankowe z
orzechami to małe, pyszne, wprost uzależniające słodkie krążki najeżone
orzechami i udekorowane
czekoladą. Ich smak jest delikatnie
śmietankowy, a same
ciasteczka są kruche, mimo małej ilości
masła w składzie.Dzięki obniżonej zawartości tłuszczu
ciasteczka są nieco mniej kaloryczne niż tradycyjne
ciastka na
maśle, w zależności od wielkości
ciastek, jedna sztuka bez
czekolady ma od 40 do 55 kalorii, a z
czekoladą - 65 kalorii.Z podanych proporcji przygotujecie około 35-45
ciasteczek . Nie musicie ich polewać
czekoladą, bez niej smakują równie pysznie. Zamiast
fistaszków idealnie sprawdzają się też
orzechy włoskie. Mój domowy wielbiciel wszystkiego, co
orzechowe, stwierdził, że te z włoskimi są nawet lepsze ;)

Składniki:150g
mąki pszennej50g
cukru pudru60ml
śmietanki 30%25g
masła1
żółtko1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100-120g prażonych
orzeszków ziemnych lub
orzechów włoskich30g
czekolady gorzkiej30g
czekolady mlecznej
Wykonanie:- składniki powinny być zimne-
mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać
masło,
śmietankę,
cukier puder oraz
żółtko, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto- ciasto powinno być dość miękkie i lekko klejące, można je zafoliować i schłodzić lub od razu formować
ciasteczka- ciasto podsypać
mąką, rozwałkować na dość cienki placek- kieliszkiem wykrawać małe kółeczka, układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia-
orzeszki ziemne układać od razu na każdym
ciastku, włoskie najpierw pokroić na mniejsze kawałki-
orzechy wciskać dość mocno w każde
ciastko (dzięki temu po upieczeniu nie będą odpadać), które zwiększy dość znacznie swoją średnicę

- wstawić do piekarnika, piec w 190 stopniach przez około 12-15 minut do lekkiego zrumienienia-
ciasteczka pozostawić na blasze do ostygnięcia lub delikatnie zdjąć, jeśli mamy do upieczenia jeszcze jedną turę
ciastek- ostygnięte
ciasteczka udekorować
czekoladą-
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w kuchence mikrofalowej, ciepłą przełożyć do rękawa cukierniczego lub do zwiniętego z papieru do pieczenia rożka, wyciskać na
ciastka esy floresy-
ciasteczka pozostawić do zastygnięcia
czekolady lub schłodzić w lodówce-
ciasteczka przechowywać w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu lub w lodówce (np. w lecie, kiedy na zewnątrz jest zbyt gorąco)