ßßß Cookit - przepis na Pączki ziemniaczane

Pączki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Pączki ziemniaczane są niesamowicie miękkie, wilgotne, a zawdzięczają to dodatkowi ugotowanych ziemniaków. Ich dużą zaletą jest fakt, że nie wymagają wyrastania, gdyż duża ilość drożdży dodawana jest do jeszcze ciepłych ziemniaków, co przyspiesza proces rośnięcia.
Z poniższego przepisu przygotować można 14-15 sztuk .
Składniki:
500g ugotowanych ziemniaków
500g mąki pszennej
50g drożdży świeżych
50g cukru (lub więcej)
2 jajka
120g masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka spirytusu
300g marmolady lub konfitury do nadziewania pączków
olej do smażenia
Wykonanie:
- ugotowane ziemniaki odparować, jeszcze mocno ciepłe rozdrobnić na purée, dodać masło, wymieszać, aż tłuszcz się rozpuści
- do purée wkruszyć drożdże, dokładnie wymieszać
- do masy dodać rozbełtane jajka, cukier, ekstrakt z wanilii, spirytus oraz mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto
- ciasto powinno być miękkie, lekko klejące, jednak różni się w strukturze od typowego ciasta drożdżowego
- UWAGA! ciasto nie wymaga rośnięcia
- z ciasta odrywać średniej wielkości kawałki (należy wziąć pod uwagę fakt, że pączki mocno urosną podczas krótkiego leżakowania oraz smażenia), formować pączki, układać w sporych odstępach na blacie oprószonym mąką lub posmarowanym cienką warstwą oleju
- w trakcie formowania pączków rozpocząć rozgrzewanie oleju w szerokim rondlu, gdyż pączki szybko rosną i nie ma potrzeby pozostawiać ich na dłużej na blacie
- gdy uformujemy wszystkie pączki, pierwsze powinny już być wyraźnie napuszone i można rozpocząć ich smażenie
- pączki smażyć w dobrze rozgrzanym oleju (około 175 stopni), można to sprawdzić wrzucając kawałek skórki chleba, która powinna niemal od razu wypłynąć na powierzchnię i zacząć się smażyć
- pączki delikatnie wkładać do oleju, do góry stroną, która leżała na blacie
- należy pozostawić sporo miejsca w rondlu, aby rosnące pączki mogły swobodnie pływać i nie sklejały się
- pączki smażyć po kilka minut z każdej strony (w trakcie smażenia należy je obrócić), aż przyjmą złoty lub jasnobrązowy kolor
- gorące pączki odkładać na talerz przykryty grubą warstwą ręcznika papierowego
- jeszcze ciepłe pączki nadziewać, a po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem
Pączki ziemniaczane są cięższe od tradycyjnych pączków, jednak spora ilość drożdży sprawia, że są mocno wyrośnięte, co widać w przekroju pączka. Można je nadziewać w dowolny sposób, również przed smażeniem, jednak wpłynie to dodatkowo na ciężar pączków (mogą bardziej nasiąkać tłuszczem) i może skutkować rozklejaniem się ciasta podczas smażenia, jeśli nie skleimy go dokładnie podczas formowania.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/02/paczki-ziemniaczane.html