Wykonanie
Pączki ziemniaczane są niesamowicie miękkie, wilgotne, a zawdzięczają to dodatkowi ugotowanych
ziemniaków. Ich dużą zaletą jest fakt, że nie wymagają wyrastania, gdyż duża ilość
drożdży dodawana jest do jeszcze ciepłych
ziemniaków, co przyspiesza proces rośnięcia.Z poniższego przepisu przygotować można 14-15 sztuk .

Składniki:500g ugotowanych
ziemniaków500g
mąki pszennej50g
drożdży świeżych50g
cukru (lub więcej)2
jajka120g
masła1 łyżka ekstraktu z
wanilii1 łyżka
spirytusu300g
marmolady lub
konfitury do nadziewania pączków
olej do smażenia

Wykonanie:- ugotowane
ziemniaki odparować, jeszcze mocno ciepłe rozdrobnić na purée, dodać
masło, wymieszać, aż tłuszcz się rozpuści- do purée wkruszyć
drożdże, dokładnie wymieszać- do masy dodać rozbełtane
jajka,
cukier, ekstrakt z
wanilii,
spirytus oraz
mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto- ciasto powinno być miękkie, lekko klejące, jednak różni się w strukturze od typowego
ciasta drożdżowego
- UWAGA! ciasto nie wymaga rośnięcia- z ciasta odrywać średniej wielkości kawałki (należy wziąć pod uwagę fakt, że pączki mocno urosną podczas krótkiego leżakowania oraz smażenia), formować pączki, układać w sporych odstępach na blacie oprószonym
mąką lub posmarowanym cienką warstwą
oleju- w trakcie formowania pączków rozpocząć rozgrzewanie
oleju w szerokim rondlu, gdyż pączki szybko rosną i nie ma potrzeby pozostawiać ich na dłużej na blacie- gdy uformujemy wszystkie pączki, pierwsze powinny już być wyraźnie napuszone i można rozpocząć ich smażenie

- pączki smażyć w dobrze rozgrzanym
oleju (około 175 stopni), można to sprawdzić wrzucając kawałek skórki
chleba, która powinna niemal od razu wypłynąć na powierzchnię i zacząć się smażyć- pączki delikatnie wkładać do
oleju, do góry stroną, która leżała na blacie- należy pozostawić sporo miejsca w rondlu, aby rosnące pączki mogły swobodnie pływać i nie sklejały się- pączki smażyć po kilka minut z każdej strony (w trakcie smażenia należy je obrócić), aż przyjmą złoty lub jasnobrązowy kolor- gorące pączki odkładać na talerz przykryty grubą warstwą ręcznika papierowego- jeszcze ciepłe pączki nadziewać, a po ostudzeniu oprószyć
cukrem pudrem
Pączki ziemniaczane są cięższe od tradycyjnych pączków, jednak spora ilość
drożdży sprawia, że są mocno wyrośnięte, co widać w przekroju pączka. Można je nadziewać w dowolny sposób, również przed smażeniem, jednak wpłynie to dodatkowo na ciężar pączków (mogą bardziej nasiąkać tłuszczem) i może skutkować rozklejaniem się ciasta podczas smażenia, jeśli nie skleimy go dokładnie podczas formowania.