ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z jabłkami

Bułeczki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Bułeczki z jabłkami to małe drożdżówki z pysznym, delikatnie słodkim nadzieniem. Idealnie nadają się na śniadanie lub podwieczorek, a ich niewielki rozmiar sprawia, że ciężko poprzestać na jednej sztuce.
Bułeczki przygotowałam z klasycznego ciasta drożdżowego, wzbogaconego o dodatek miodu, za to bez użycia jajek. Z podanych proporcji można upiec 20 niezbyt dużych bułeczek .
Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE
400g mąki pszennej
200ml mleka lub wody
15g drożdży
2 łyżki (40g) miodu
3 łyżki (30g) roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
NADZIENIE JABŁKOWE
2 średnie jabłka
1 łyżka miodu
20g masła
3 łyżki domowego cukru z wanilią
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 jajko do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać około 50ml letniego płynu oraz 2 łyżki mąki (odjęte z całości potrzebnej do ciasta), wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu
- mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko lub wodę, miód oraz sól, składniki wymieszać, następnie wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło
- ciasto należy wyrabiać co najmniej kilka minut, aż będzie odchodzić od miski
- ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - podwojenia objętości
- podczas wyrastania ciasta należy przygotować nadzienie
- jabłka oczyścić, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na małe kawałki (ja każdą ćwiartkę jabłka kroiłam na kilka pasków, a każdy z nich na małe plasterki)
- do rondelka przełożyć masło i miód, gdy się rozpuszczą, dodać pokrojone jabłka, cukier oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać, dusić na małej mocy palnika, aż jabłka zmiękną, a część płynu odparuje
- po kilku minutach duszenia do jabłek dodać mąkę ziemniaczaną, energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki, dusić jeszcze przez około 1 minutę, następnie zdjąć z palnika, ostudzić
- wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając w nie kilka razy, następnie krótko zagnieść
- ciasto podzielić na 20 części (u mnie każda ważyła 30-35g), każdą część rozciągać w dłoni, na środek nakładać nadzienie, dokładnie zaklejać i formować małe kuleczki
- uformowane bułeczki układać łączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, bułeczki podczas pieczenia powinny się ze sobą połączyć
- gotowe bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 20-30 minut do napuszenia, po tym czasie posmarować je z wierzchu rozbełtanym jajkiem
- piec w 190 stopniach przez 20-30 minut do zrumienienia
Bułeczki najlepiej smakują w dniu upieczenia, ale przechowywane zafoliowane, zachowają swoje walory również na drugi dzień. Jeśli po tym czasie zostaną Wam jeszcze bułeczki, najlepiej przed jedzeniem krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej.
Nadzienie bułeczek nie jest przesłodzone, a dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej nie wycieka podczas pieczenia i zachowuje zwartą konsystencję.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/02/bueczki-z-jabkami.html