Wykonanie
Muffiny z
masłem orzechowym skrywają w swoim wnętrzu mnóstwo drobno posiekanych
orzeszków ziemnych, dzięki temu mają mocno
orzechowy smak i wielbicielom
orzechów ciężko będzie poprzestać na jednej zjedzonej sztuce.Poniższy przepis jest typowy dla tego typu babeczek - nie wykorzystuje się w nim miksera, a przygotowanie trwa dosłownie kilka minut (pomijając siekanie orzeszków, ale to można zrobić wcześniej).Muffiny dzięki dodatkowi
masła orzechowego są bardzo treściwe, "mięsiste" w swojej konsystencji.Z podanych proporcji można przygotować 10 sztuk .

Składniki:175g
mąki pszennej100g
mleka100g
cukru85g
masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami
orzechów)75g prażonych
orzechów ziemnych2
jajka3 łyżki
oleju1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaduża szczypta
soli
Wykonanie:- składniki powinny
mieć temperaturę pokojową- do miski przełożyć
masło orzechowe,
olej,
mleko,
cukier i
jajka, składniki krótko wymieszać widelcem- do innej miski przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodać
sól oraz drobno posiekane
orzeszki ziemne, wymieszać- do składników suchych przełożyć składniki mokre, krótko wymieszać widelcem- formę na muffiny wyłożyć papilotkami, wypełniać je w 2/3
ciastem- muffiny piec przez 18-23 minuty w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka

Powyższe muffiny to po cieście karmelowym z kremem
fistaszkowym kolejny przepis z dodatkiem
masła orzechowego. Wypieki z jego wykorzystaniem wspaniale łączą w sobie smak słony i słodki, a uzupełnione o chrupiące orzeszki, zadowolą niejednego maniaka
orzechów i przekąsek z ich dodatkiem.Muffiny najlepiej przechowywać w pojemniku spożywczym, zachowają wtedy swoją świeżość przez kilka dni.