ßßß
Składniki:175g mąki pszennej100g mleka100g cukru85g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzechów)75g prażonych orzechów ziemnych2 jajka3 łyżki oleju1 czubata łyżeczka proszku do pieczeniaduża szczypta soli
Wykonanie:- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- do miski przełożyć masło orzechowe, olej, mleko, cukier i jajka, składniki krótko wymieszać widelcem- do innej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól oraz drobno posiekane orzeszki ziemne, wymieszać- do składników suchych przełożyć składniki mokre, krótko wymieszać widelcem- formę na muffiny wyłożyć papilotkami, wypełniać je w 2/3 ciastem- muffiny piec przez 18-23 minuty w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka
Powyższe muffiny to po cieście karmelowym z kremem fistaszkowym kolejny przepis z dodatkiem masła orzechowego. Wypieki z jego wykorzystaniem wspaniale łączą w sobie smak słony i słodki, a uzupełnione o chrupiące orzeszki, zadowolą niejednego maniaka orzechów i przekąsek z ich dodatkiem.Muffiny najlepiej przechowywać w pojemniku spożywczym, zachowają wtedy swoją świeżość przez kilka dni.