ßßß
Składniki:75g okrągłych biszkoptów (około 12 sztuk)185g serka homogenizowanego waniliowego250g malin1 łyżka soku z cytryny2 łyżki cukru3 białka2 łyżeczki cukru pudru5 łyżeczek żelatyny (20g)5 łyżek zimnej wody1/2 opakowania galaretki malinowej lub wiśniowej150ml gorącej, przegotowanej wody250g malin do dekoracji
Wykonanie:- formę wyłożyć papierem do pieczenia na dnie ułożyć całe biszkopty, luki zapełnić kawałkami biszkoptów- maliny oczyścić, przełożyć do rondelka z sokiem cytryny i 2 łyżkami cukru, gotować na małym ogniu przez 10-15 minut do rozpadnięcia się owoców i lekkiego odparowania soku, zdjąć z ognia, ostudzić- zimny mus przetrzeć dokładnie przez sito w celu pozbycia się pestek- serek homogenizowany wymieszać/zmiksować z musem malinowym- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej- ciepłą żelatynę wymieszać z 1-2 łyżkami masy serowej- białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder
- do sztywnej piany wlać cienkim strumieniem żelatynę, cały czas miksując, następnie powoli dodawać masę serową, miksując na małych obrotach lub mieszając łyżką- gotową masę przełożyć na przygotowane biszkopty, wyrównać i schłodzić do zastygnięcia (masa bardzo szybko zastyga)- maliny do dekoracji oczyścić i osuszyć- galaretkę rozpuścić w 150ml gorącej wody, pozostawić do całkowitego ostygnięcia- zimną galaretkę wylać na wierzch zastygniętej masy serowej- maliny układać w niewielkich odstępach od siebie, zanurzając w galaretce- ciasto ponownie schłodzić do zastygnięcia galaretki, przechowywać w lodówce
Pianka malinowa jest mocno owocowa w smaku, ma delikatną strukturę i pięknie prezentuje się na talerzu.Ciasto należy przechowywać w lodówce, najlepiej zjeść je w ciągu 2 dni od przygotowania, gdyż maliny, którymi dekorujemy wierzch pianki, mogą stracić swoją świeżość. Jeśli chcemy ją przedłużyć, możemy wykorzystać większą ilość galaretki i zalać nią owoce tak, by w całości były przykryte.