ßßß
Składniki:2 żółtka2 łyżeczki kawy50ml wody2 łyżki cukru100g serka homogenizowanego naturalnego100g śmietanki 30%1 łyżka kakao1 i 1/3 łyżeczki żelatyny3 łyżki wodykakao do dekoracji
Wykonanie:- żółtka przełożyć do rondelka, roztrzepać- kawę i cukier rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie, pozostawić do lekkiego ostygnięcia- żółtka podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) do lekkiego zagrzania, wlać przygotowany napar kawowy, wymieszać i dalej podgrzewać, mieszając, aby masa nie przywarła do dna (jeśli od mieszania utworzy się piana, można masę zdjąć na chwilę z ognia, aby opadła)- masę podgrzewać do lekkiego zgęstnienia, zdjąć z ognia, ostudzić- jeśli masa nie jest jednolicie gładka, można przetrzeć ją przez sito- do ostudzonej masy dodać serek, wymieszać- 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach wody, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego przestygnięcia- do żelatyny dodać 1-2 łyżki masy kawowej, wymieszać, dopiero wtedy wlać ją do reszty masy, dokładnie wymieszać- 60ml zimnej śmietanki ubić na sztywno, przełożyć ją do masy kawowej, delikatnie wymieszać- masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji- masę kakaową przełożyć delikatnie do dwóch kieliszków, wstawić do lodówki do ścięcia się wierzchu (u mnie około 30 minut), masę kawową pozostawić w temperaturze pokojowej, żeby nie zastygła
- na zastygniętą masę kakaową wyłożyć masę kawową, ponownie schłodzić- 1/3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1 łyżce wody, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, ostudzić- 40ml zimnej śmietanki ubić na sztywno, do ostygniętej żelatyny dodać 1-2 łyżki śmietanki, wymieszać, następnie żelatynę wlać do reszty śmietanki, delikatnie wymieszać- na zastygniętą masę kawową wyłożyć warstwę bitej śmietany, łyżeczką utworzyć nierówną powierzchnię, schłodzić- deser przed podaniem oprószyć z wierzchu kakao, podawać schłodzonyMus zaskoczył mnie swoją zwartą, lecz delikatną konsystencją. Smakiem zauroczy kawoszy, ale również osoby, które nie przepadają za słodkimi deserami. Żadna z warstw musu nie jest zbyt słodka, a warstwa kakaowa jest lekko gorzkawa.