Wykonanie
Mus
kawowy to deser przygotowany na bazie
żółtek,
bitej śmietany i
serka homogenizowanego oraz dodatków takich jak
kawa i
kakao. Mus jest dość prosty w wykonaniu, potrzeba natomiast trochę więcej czasu na jego przygotowanie, gdyż każdą z widocznych warstw deseru należy schłodzić zanim położymy następną. Efekt końcowy jest bardzo zachęcający, warstwy odznaczają się od siebie kolorystycznie, co sprawia, że wizualnie deser ładnie się prezentuje i śmiało można przyrządzić go na spotkanie z rodziną czy znajomymi. Z przepisu można przygotować dwie porcje musu.Polecam również inne desery, np. deser
truskawkowy lub deser
pomarańczowo-
czekoladowy .

Składniki:2
żółtka2 łyżeczki
kawy50ml
wody2 łyżki
cukru100g
serka homogenizowanego naturalnego100g
śmietanki 30%1 łyżka
kakao1 i 1/3 łyżeczki
żelatyny3 łyżki
wodykakao do dekoracji

Wykonanie:-
żółtka przełożyć do rondelka, roztrzepać-
kawę i
cukier rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie, pozostawić do lekkiego ostygnięcia-
żółtka podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) do lekkiego zagrzania, wlać przygotowany napar
kawowy, wymieszać i dalej podgrzewać, mieszając, aby masa nie przywarła do dna (jeśli od mieszania utworzy się piana, można masę zdjąć na chwilę z ognia, aby opadła)- masę podgrzewać do lekkiego zgęstnienia, zdjąć z ognia, ostudzić- jeśli masa nie jest jednolicie gładka, można przetrzeć ją przez sito- do ostudzonej masy dodać
serek, wymieszać- 1 łyżeczkę
żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach
wody, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego przestygnięcia- do
żelatyny dodać 1-2 łyżki masy kawowej, wymieszać, dopiero wtedy wlać ją do reszty masy, dokładnie wymieszać- 60ml zimnej
śmietanki ubić na sztywno, przełożyć ją do masy kawowej, delikatnie wymieszać- masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać
kakao, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji- masę
kakaową przełożyć delikatnie do dwóch kieliszków, wstawić do lodówki do ścięcia się wierzchu (u mnie około 30 minut), masę
kawową pozostawić w temperaturze pokojowej, żeby nie zastygła

- na zastygniętą masę
kakaową wyłożyć masę
kawową, ponownie schłodzić- 1/3 łyżeczki
żelatyny rozpuścić w 1 łyżce
wody, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, ostudzić- 40ml zimnej
śmietanki ubić na sztywno, do ostygniętej
żelatyny dodać 1-2 łyżki
śmietanki, wymieszać, następnie
żelatynę wlać do reszty
śmietanki, delikatnie wymieszać- na zastygniętą masę
kawową wyłożyć warstwę
bitej śmietany, łyżeczką utworzyć nierówną powierzchnię, schłodzić- deser przed podaniem oprószyć z wierzchu
kakao, podawać schłodzonyMus zaskoczył mnie swoją zwartą, lecz delikatną konsystencją. Smakiem zauroczy kawoszy, ale również osoby, które nie przepadają za słodkimi deserami. Żadna z warstw musu nie jest zbyt słodka, a warstwa
kakaowa jest lekko gorzkawa.
