ßßß
Składniki:CIASTO150g krówek100ml śmietanki 30%150g margaryny3 żółtka200g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaPOLEWA100g krówek60ml śmietanki 30%
Wykonanie:CIASTO- krówki przełożyć do miseczki ze śmietanką, podgrzewać w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej do całkowitego rozpuszczenia się cukierków- powstałą masę pozostawić do wystygnięcia- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową- margarynę utrzeć na puch, dodać ostudzoną masę krówkową, zmiksować razem- do ciasta dodać żółtka, zmiksować, następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować do połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji- ciasto będzie bardzo gęste, przełożyć je łyżką do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, wierzch wyrównać- piec w 180 stopniach przez 50-60 minut, w zależności od piekarnika, najlepiej sprawdzić pod koniec czasu stan upieczenia patyczkiem- ciasto wyjąć z piekarnika, po lekkim przestygnięciu wyciągnąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięciaPOLEWA- z krówek i śmietanki przygotować sos, podgrzewając je razem- sosem polać całe ciasto lub ukrojony kawałek dopiero na talerzu
Babka krówkowa ma ładny karmelowy kolor, smak krówek jest lekko wyczuwalny, wzmaga go podany do ciasta sos. Jest to jedno z mniej słodkich ciast, gdyż poza cukierkami, nie zawiera w sobie cukru. Jeśli lubimy bardziej słodkie wypieki, możemy wzbogacić skład ciasta o dodatkowy cukier.