Wykonanie
Tych, którzy odwiedzają mój blog, nie zdziwi dzisiejszy przepis na babkę
krówkową, gdyż ostatnio mam "fazę" na wszystko, co ma w sobie
krówki lub masę z nich powstałą. Jest to babka szybka w przygotowaniu, jak większość ciast ucieranych. Wystarczy trochę wcześniej rozpuścić
krówki, potrzebują bowiem czasu na wystygnięcie. Później proces przygotowania ciasta za pomocą miksera trwa kilka minut. Do dekoracji i wzmocnienia smaku babki polecam sos powstały jak z
krówek i
śmietanki, najlepiej gorącym sosem polewać gotowy do skonsumowania kawałek ciasta.Przepis jest do wykorzystania w keksówce o wymiarach 200x110x75 .

Składniki:CIASTO150g
krówek100ml
śmietanki 30%150g
margaryny3
żółtka200g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaPOLEWA100g
krówek60ml
śmietanki 30%
Wykonanie:CIASTO-
krówki przełożyć do miseczki ze
śmietanką, podgrzewać w kąpieli
wodnej lub kuchence mikrofalowej do całkowitego rozpuszczenia się
cukierków- powstałą masę pozostawić do wystygnięcia- składniki na ciasto powinny
mieć temperaturę pokojową-
margarynę utrzeć na puch, dodać ostudzoną masę
krówkową, zmiksować razem- do ciasta dodać
żółtka, zmiksować, następnie wsypać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować do połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji- ciasto będzie bardzo gęste, przełożyć je łyżką do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej
mąką, wierzch wyrównać- piec w 180 stopniach przez 50-60 minut, w zależności od piekarnika, najlepiej sprawdzić pod koniec czasu stan upieczenia patyczkiem- ciasto wyjąć z piekarnika, po lekkim przestygnięciu wyciągnąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięciaPOLEWA- z
krówek i
śmietanki przygotować sos, podgrzewając je razem- sosem polać całe ciasto lub ukrojony kawałek dopiero na talerzu

Babka krówkowa ma ładny karmelowy kolor, smak
krówek jest lekko wyczuwalny, wzmaga go podany do ciasta sos. Jest to jedno z mniej słodkich ciast, gdyż poza
cukierkami, nie zawiera w sobie
cukru. Jeśli lubimy bardziej słodkie wypieki, możemy wzbogacić skład ciasta o dodatkowy
cukier.