ßßß Cookit - przepis na Babka krówkowa

Babka krówkowa

nazwa

Wykonanie

Tych, którzy odwiedzają mój blog, nie zdziwi dzisiejszy przepis na babkę krówkową, gdyż ostatnio mam "fazę" na wszystko, co ma w sobie krówki lub masę z nich powstałą. Jest to babka szybka w przygotowaniu, jak większość ciast ucieranych. Wystarczy trochę wcześniej rozpuścić krówki, potrzebują bowiem czasu na wystygnięcie. Później proces przygotowania ciasta za pomocą miksera trwa kilka minut. Do dekoracji i wzmocnienia smaku babki polecam sos powstały jak z krówek i śmietanki, najlepiej gorącym sosem polewać gotowy do skonsumowania kawałek ciasta.
Przepis jest do wykorzystania w keksówce o wymiarach 200x110x75 .
Składniki:
CIASTO
150g krówek
100ml śmietanki 30%
150g margaryny
3 żółtka
200g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
POLEWA
100g krówek
60ml śmietanki 30%
Wykonanie:
CIASTO
- krówki przełożyć do miseczki ze śmietanką, podgrzewać w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej do całkowitego rozpuszczenia się cukierków
- powstałą masę pozostawić do wystygnięcia
- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową
- margarynę utrzeć na puch, dodać ostudzoną masę krówkową, zmiksować razem
- do ciasta dodać żółtka, zmiksować, następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować do połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji
- ciasto będzie bardzo gęste, przełożyć je łyżką do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, wierzch wyrównać
- piec w 180 stopniach przez 50-60 minut, w zależności od piekarnika, najlepiej sprawdzić pod koniec czasu stan upieczenia patyczkiem
- ciasto wyjąć z piekarnika, po lekkim przestygnięciu wyciągnąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięcia
POLEWA
- z krówek i śmietanki przygotować sos, podgrzewając je razem
- sosem polać całe ciasto lub ukrojony kawałek dopiero na talerzu
Babka krówkowa ma ładny karmelowy kolor, smak krówek jest lekko wyczuwalny, wzmaga go podany do ciasta sos. Jest to jedno z mniej słodkich ciast, gdyż poza cukierkami, nie zawiera w sobie cukru. Jeśli lubimy bardziej słodkie wypieki, możemy wzbogacić skład ciasta o dodatkowy cukier.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/03/babka-krowkowa.html