ßßß
Istnieją dwa sposoby wykonania tego przepisu:1) rozdrobnienie płatków owsianych na sucho2) rozdrobnienie blenderem gotowej masyJa wykorzystuję opcję drugą, tzn. używam blendera do rozdrobnienia płatków w gotowej masie, trzeba tylko rozdrabniać je sukcesywnie, dając odpocząć blenderowi, gdyż masa jest bardzo gęsta.Z poniższego przepisu można wykonać 22 kuleczki.
Składniki:200g płatków owsianych10 łyżek mleka4 łyżki miodu100g masła lub margaryny1 łyżeczka cynamonu1-2 łyżeczki cukru wanilinowego (opcjonalnie)
Wykonanie:- w rondelku rozpuścić tłuszcz z miodem i mlekiem- do płynnej masy dodać cynamon i opcjonalnie cukier wanilinowy, wymieszać wszystko do połączenia się składników- do gorące masy dodać całe lub rozdrobnione (jeśli wybraliśmy pierwszą opcję przygotowań) płatki owsiane- wszystko razem wymieszać do nasiąknięcia płatków, zdjąć z ognia i pozostawić przez chwilę do ostudzenia- jeżeli wsypaliśmy całe płatki, rozdrobnić blenderem gotową masę- masa będzie bardzo klejąca, więc przed ulepieniem każdej kulki należy maczać dłonie w zimnej wodzie, ułatwi to tworzenie kuleczek- z masy formować kuleczki mniejsze niż orzech włoski, układać na talerzu wyłożonym folią spożywczą lub aluminiową w odstępach od siebie, gdyż będą się kleić, zanim masa zastygnie- gotowe kuleczki owsiane chłodzić 1-2 godziny, przechowywać w lodówce i wyjmować tuż przed podaniem
Kuleczki z powyższego przepisu są w smaku mocno owsiane, lekko cynamonowe, więc jeśli jecie płatki owsiane nie tylko ze względu na ich zdrowotne i dietetyczne właściwości, ale po prostu lubicie ich smak, ten przepis jest dla Was.Takie owsiane kuleczki są świetną przekąską, zamiennikiem dla słodkich i kalorycznych batoników.